En annorlunda morgon,
för Marcus Magnusson


Marie Lindman 2015-06-11

Marie, Susanne, Marcus och Peter.
Marie, Susanne, Marcus och Peter.

Det var en nervös men förväntansfull Marcus Magnusson, elev på Strandskolan, som tillsammans med mamma Emma begav sig i en taxi mot TV4-huset tidigt på tisdagsmorgonen den 9 juni för att medverka i Nyhetsmorgon och prata om sin film som handlar om hur det är att leva med Asperger. Väl framme mötte mentor och lärare Marie upp, lika förväntansfull men om möjligt ännu mer nervös.

I receptionen fick sällskapet id-brickor och eskorterades upp till sminket där de slog sig ner bland hundratals smink- och hårprodukter och fick ett tjockt lager puder i ansiktet. Marcus fick även i lite hårvax för att se extra snygg ut inför TV-debuten. Efter sminket gick färden genom korridorerna och ner till frukostrummet där de gäster som skulle medverka i programmet satt innan sändning.
En knäckemacka och lite juice var allt som gick ner. Kända ansikten skymtades i korridoren och kring frukostbuffén, framförallt nyhetsankare, meteorologer och en trevlig
TV-kock som hälsade glatt.

Under ett reklaminslag dök Peter Jihde upp i frukostrummet och presenterade sig. Han hade sett hela Marcus film och berättade hur berörd han blivit. Han gick igenom upplägget och berättade att inslaget om Marcus skulle få hela sju minuter i rutan. ”Fast det kommer att kännas som tre sekunder för er”, la han snabbt till. Marcus och Marie fick små mikrofoner, så kallade ”myggor”, och sen var det dags att gå till studion.

Det var riktigt hemtrevligt i studion som är uppbyggd som ett vardagsrum med flera olika soffgrupper och bord och stolar samt den välkända nyhetsdesken utmed ena långsidan av lokalen. En väldigt trevlig studiovärdinna visade exakt på millimetern var i soffan de två skulle sätta sig.
Först var det Triss-skrap en bit bort och därefter ett inslag om en jazzfestival. Under tiden kom programledarna
Peter Jihde och Susanne Sjögren och satte sig i soffan och pratade och skrattade med gästerna från Strandskolan i Tyresö.

En klocka räknade ner och när det var dags vände de sig mot kameran och annonserade inslaget Marcus tänker annorlunda. Ett klipp från filmen visades inledningsvis och därefter fick Marcus och även Marie svara på några frågor. Självklart lyfte de fram vilken bra skola Strandskolan är!
Så var det dags för den sista frågan om vilka Marcus helst lyssnar på när han pluggar. Svaret var givet för alla som känner Marcus: Lasse Stefanz så klart! Och tur var väl det, för plötsligt hördes sångaren Olle Jönssons röst i studion.
De som arbetar med Nyhetsmorgon hade ringt upp honom med anledning av Marcus film där han berättar om hur mycket Lasse Stefanz och dansbandsmusiken betyder för honom. Olle hade blivit berörd av Marcus och filmen, sa han, och ville gärna att de skulle ses och prata mer.

För Marcus var detta en total överraskning, och det märktes hur tagen han var över att få höra sin stora idol prata om honom. Det bestämdes att de skulle försöka ses under dansbandsveckan i Malung i sommar. Efter sändningen var Marcus fortfarande helt chockad av det som nyss hänt.

”Jag finner inga ord”, sa han när kameran slutat rulla, och det var nog kanske första gången som det hände, konstaterade både Marie och mamma Emma.

Det togs foton tillsammans med programledarna som önskade lycka till och sa hej då för att sedan springa iväg till sina nästa gäster. Och där i studion på Nyhetsmorgon tog äventyret slut för denna gång. Men det fortsätter i sommar på dansbandsveckan i Malung då Marcus får träffa Lasse Stefanz för första gången! En rapport om detta utlovas i Strandaren efter höstterminens skolstart. 

Efter att övanstående text skrivits har delar av inslaget om Marcus också uppmärksammats i Nyheterna på TV4.
Du måste givetvis se inslaget Marcus, 13, höll talet om sin asperger.  

Upprinnelsen till att Marcus uppmärksammats kan du läsa om i artiklarna Historien ingen borde missa och Att ha Asperger. Båda artiklarna finns i Strandarens avdelning Marcuz känslor.Marcus ska bli fin.
Bild: Marie Lindman
Marcus ska bli fin.

Marcus ska bli ännu finare.
Bild: Marie Lindman
Marcus ska bli ännu finare.

Marie och Marcus i Nyhetsmorgons soffa.
Marie och Marcus i Nyhetsmorgons soffa.

Nyhetsmorgons studio.
Bild: Marie Lindman
Nyhetsmorgons studio.

Susanne, Marcus och Peter.
Bild: Marie Lindman
Susanne, Marcus och Peter.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan