Praoelever på Coop Extra - igen


Adam Forsberg 2005-10-28

Josefine och Martina demar ost.
Bild:Adam Forsberg
Josefine och Martina demar ost.

Som våra trogna läsare kanske kommer ihåg, skrevs det en artikel här i Strandaren för ungefär ett år sedan om två rara flickor som praoade på Coop Extra i Tyresö. Samma personer - Martina Lemdal och Josefine Åhlund - har varit där ännu en gång. Även denna gång fick de besök av en redaktionsmedlem från Strandaren.

När jag kommer dit är det fullt sjå med att packa upp ostar inför dagens ost-demning. Att dema ostar är när man står och visar ostar och låter kunderna provsmaka medan man berättar för kunderna vilka ostar som är vilka och vad som är typiskt för just den ena eller andra ostsorten. Jag återkommer till ost-demningen senare.

Tjejerna fick svara på några frågor som denne nyfikne reporter gärna ville veta svaren på.                                           
Först och främst, är ni nöjda med ert val av praoplats?
Ja.
Ni två var ju här förra året. Känns det som om ni har fått mer ansvar i år?
Ja, vi jobbar mycket mer självständigt. Vi har också fått nya arbetsuppgifter.
Vad har ni för arbetsuppgifter?
Vi får göra olika saker som att packa och sortera varor, och idag ska vi ju dema ostar.
Jahaja, har ni bra arbetstider?
Jodå, från nio på morgonen till klockan 16 på eftermiddagen. Det är en timme mer än förra året, men det blir ganska mycket rast...
Ni börjar väl bli bra på det här yrket nu, är det något som ni kommer att satsa på karriärsmässigt?
Nej, det är en bra praoplats, men inget mer.

Det var en stund kvar innan det var dags för ostprovning. Därför återkom jag en timme senare. Där stod de, omringade av ostprovande pensionärer. När det blir min tur, presenterar de vad som finns. Det finns tre olika sorters ostar, fyra olika sorters ostbollar och smörgåskex. Jag testar den första osten som heter Birger Jarl, en lagrad greve med karaktär. De förklarar att den är extra sötaktig men stark. Jag tyckte den var god. Andra ostsorten var 1878, extralagrad präst med mycket karaktär. De beskrev den som stark, men inte så stark. Den var väldigt god enligt min smak. Nummer tre var praktikanternas personliga favorit; lagrad kvalitetsost spetsad med brännvin, hette den. De två andra föll mig mer i smaken. Ostbollarna (ost med kexöverdrag) tyckte varken jag eller praoeleverna var speciellt goda. Ganska "mindre goda" enligt mig faktiskt. Kexen tyckte flickorna var goda, men de var lite för torra för min smak. Jag fick ett väldigt bra helhetsintryck utav ost-demningen. Martina och Josefine bemötte kunderna, och mig, väldigt bra och trevligt. Bravo tjejer!  

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan