Sjuorna vandrade i Stockholm


Linnea Carlström 2008-05-30

Erica, Jessica och Bea äntrar Nybroplan.
Bild:Jonas Åhlund
Erica, Jessica och Bea äntrar Nybroplan.

Alla har nog någon gång varit rädda för att orientera i skogen för denna obehagliga fruktan över att man inte vill gå vilse. Om man nu gör detta, alltså går vilse, är man nästan helt förlorad eftersom bara kottar och lingon är där som vägvisare på stigarna. Kottar och lingon är för övrigt inga bra vägvisare, kan man konstatera efter att ha försökt ett antal desperata gånger. Då är det bra att det finns ett alternativ till att orientera i skogen – Stockholms storstad. Eftersom städer är så stora, kan man alltid fråga någon vänlig och hjälpsam person om vägen ifall att man skulle råka gå till exempel till Uppsala eller Skåne. Stadsvandringar är alltså något att föredra framför orientering bland barrträd och flugsvampar. Och det var just en stadsorientering som ungdomarna i årskurs 7 gjorde en heldag i maj.

Måndagen den 19 maj vecka 21 gick alltså alla sjuor på stadsorientering i det härliga grönskande Stockholm.
Det var en solig dag med en härlig marinblå himmel, prydd av små lagom fluffiga molntussar. Temperaturen var lagom, inte för kallt, inte för varmt, inte för soligt och inte för molnigt. Alla hade lagom mycket matsäck med sig, alla hade lagom med kläder och även lagom med mobilnummer att ringa om något skulle gå snett.

Klockan 09:35 hoppade eleverna på bussen vid Lagergrens väg in till Gullmarsplan och blev släppta åt sitt öde vid Slussen. Alla eleverna delade upp sig i grupper och fick med sig en karta, en blyertspenna och ett papper med uppgifter att fylla i under vandringen till Humlegården.
En del gånger ringde det på skolans medtagna mobil, men som tur var kunde dessa panikslagna elever bli ledda på rätt spår och fortsatte sedan lättade sin vandring mot målet – Kungliga biblioteket och matsäcken. Eleverna gick bland annat till Nybrokajen, Stortorget vid slottet, Stallgatan, Östermalmshallen, Storgatan och Dramaten för att känna på den oerhört speciella statyn föreställande Margareta Krok vid hörnet av den väldiga teatern.

Vid Nybroplan var uppgiften att hitta den judiska gudstjänstlokalen. Vad heter en sådan, kan man undra?
Är du nyfiken på svaret så klickar du här och ser på vad Lukas har att säga om den saken.

På Birger Jarlsgatan fick alla häst, musik och uniformsfreakar sitt lystmäte stillat eftersom vaktparaden  passade på att ta sin dagliga tur genom Kungliga huvudstaden. Och den elev som såg vaktparaden, med egna ögon, måste ha gått fel eller fuskat. Stadsorienteringsbanan gick nämligen inte den vägen...

Humlegården

Humlegårdens gröna gräs känns hemtamt för gänget från Tyresö.
Bild:Jonas Åhlund
Humlegårdens gröna gräs känns hemtamt för gänget från Tyresö.

När eleverna väl kom fram till den frodiga parken Humlegården, på baksidan av Kungliga biblioteket, kände sig alla trötta och hungriga efter den långa vandringen. Eleverna tog fram sin matsäck och mumsade febrilt på smörgåsar, pastasallader och pannkakor. Efter att innehållet i matsäckarna slukats låg alla utslagna i gräset och solade sina vinterbleka ansikten i hopp om att få förnyad färg.

Ja, det blev en lyckad stadsorientering som hade lärt de elever som kommit vilse en aning mer om Stockholms gator och torg!

Att en idrottslärare aldrig kan koppla av...träna, träna åsså träna.
Bild:Jonas Åhlund
Att en idrottslärare aldrig kan koppla av...träna, träna åsså träna.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
2. Tack för kommentaren Lotta Strandarens redaktion 2008-05-30
1. Tack! Lotta 2008-05-30Sjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Maja, Tyra, Karin, Erica, Tyra, Elin, Vera, Emmie, Gabriella, Smilla, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan