Tar skolan aldrig slut?


Axel Haglind och Victor Lenas Jocobsson 2008-10-09

Blivande dagisfröken?
Bild:Moa Lindkvist
Blivande dagisfröken?

Måndagen den 7 oktober 2008 åkte vi (Victor och Axel H) med Axel G, Christoffer, Moa, Fanny B och Nora, från Strandskolans årskurs 8 till Stockholms universitet. Universitetet hade nämligen forskardagar då stora delar av universitetsområdet är öppet för alla besökare. Massor med öppna föreläsningar, utställningar och mycket mer. Vår idé var att skriva en artikel om besöket.

I Sverige finns det 12 universitet och Stockholms är det största. Här läser över 50000 studenter och det finns mer än 5000 anställda. Det grundades år 1878 och har varit Stockholms finaste högskola sedan dess. Många pendlar i timmar för att kunna studera på universitet. När vi kom upp från Universitetets tunnelbanestation så slog det oss att de flesta ser ut precis som vi, fast 10 år äldre!
Efter några minuter hittade vi en ung student som inte hade "för bråttom" för några korta frågor.

Hej! Vad läser du för kurs?
Socialantropologi.

Okej? Vad vill du kunna jobba med när du är klar?
Människor. Helst barn, typ dagis.

Kommer du ihåg vad du skulle bli när du gick i åttan?
I åttan... Då ville jag nog bli läkare.

Hur höga betyg sökte du hit med?
VG/MVG.

Behöver man så höga betyg för att komma in på universitetet?
Det underlättar ju om man har bra betyg, annars kan man söka på behörighet.

Hur tar du dig hit?
40 minuter med tåg.

Är det...
Jag har lite bråttom till en lektion så jag måste gå nu.

Aha... Okej, tack för din tid.
Så, där stod vi utan varken namn eller nummer, men en bild hann vi ta.

En främmande fisk i södra Östersjön.


Warning: min(): Array must contain at least one element in /shared/www/webnews.textalk.com/20210322115504-832c8ab/www/se/include/print_article_content.php on line 297
Vi hann även smita in på en föreläsning om ekosystem, så för er som ska göra omprov i NO, här får ni lite extra kunskap. Vår sammanfattning av:

En främmande fisk i södra Östersjön.
Gustaf Almqvist

"Fisken svartmunnad smörbult kommer från svarta havet och har på några decennier etablerat sig i Östersjön. Den förökar sig snabbt och tar mycket av rovfiskarnas föda. Den svartmunnade smörbulten äter torskens och abborrens mat för att sedan bli föda åt just abborren och torsken. Det leder till att den blir ett extra steg i näringskedjan. Vilket innebär att det blir mycket mindre kvar av den massa som tidigare fanns till abborren och torsken.
Den svartmunnade smörbulten finns än så länge bara i södra Östersjön utanför Polen, varför den inte spridit sig till den svenska kusten än vet vi inte, men den är ett växande hot mot våra inhemska fiskar."

Så var den dagen slut och som svar på vår en rubrikfråga, säger vi
-Nej, skolan tar uppenbarligen aldrig slut.