En eftermiddag på Taxi Stockholms kontor


Elin Huusmann 2015-06-09

Vad har mamma på bordet?
Bild: Elin Huusmann
Vad har mamma på bordet?

Nu börjar det närma sig sommarlov och vad ska man då göra när man slutar tidigt de sista skoldagarna? Jag bestämde mig för att åka in till min mammas jobb och ta reda på lite mer vad hon faktiskt håller på med! Oftast säger jag bara att min pappa kör taxi och att mamma jobbar på Taxi Stockholms kontor, men vad de faktiskt gör där berättar jag inte ofta.


Min mamma och de andra på hennes avdelning jobbar med utbildning och rekrytering, som jag nu ska förklara mer noggrant för dig som vill veta.

På avdelningen UR, jobbar de alla med olika delar. De nio som jobbar där är mamma, Pia, Sigge, Andreas, Jocke, Ida, Jennifer, Jina och Gunnar. Jina är chef över UR-avdelningen.

Ida, min mamma och Pia jobbar med att leta efter nya förare, boka intervjuer och intervjua de som vill söka som taxiförare till Taxi Stockholm. De tar reda på hur stor erfarenhet de har, hur bra de kan hitta inom Stockholm och kollar om de exempelvis haft några fortkörningar.

För att vara förare krävs det att man ska vara “lydig” inom trafiken och ska ha god kunskap att hitta runt omkring i Stockholm, Sergels torg, Kungsträdgården och Centralen är ställen man borde hitta till. Alla som söker som förare måste skicka in sin ansökan via hemsidan och blir sedan telefonintervjuade. Om de går vidare kallas de även in till en personlig intervju.

Sigge, Jocke och Gunnar är utbildare och är de som ska lära de som söker till taxiförare. De lär ut till förarna hur de ska hitta bättre i området. De ska också lära ut kundservice, det vill säga hur man kan ta och behandla och serva kunden/kunderna på bästa sätt, det är nästan det viktigaste. Det hjälper företaget att få fler kunder och kunden får dessutom en bra och trevlig åktur. De ska även lära sig hur tekniken i bilen fungerar. I varje taxibil finns en data där man loggar in med sitt förarleg när man jobbar och där man tar emot beställningar. Där dyker det alltså upp vart kunden vill åka, när de vill åka och vad de heter.

Genom min uppväxt har pappa som kör bil även berättat att som förare får man köra vissa kändisar, alla möjliga som skådespelare, sångare, musiker och band medlemmar, dock har förarna tystnadsplikt så jag får tyvärr inte nämna några namn...

Sen har vi Andreas som jobbar med nya taxiägare, alltså de som äger bilarna och har anställda. De som äger bilen kör ju också taxi, bara att hen även har fler anställde som jobbar med och åt dem. Alla taxiägare behöver ju förare, vilket är Jennifers uppdrag. Hon hjälper förarna som anställs att hitta en taxiägare de kan jobba åt!

Som sagt var jag idag på UR-avdelningen och chillade och slappade lite på mammas kontorsbänk. De alla nio sitter och jobbar som vid två bås, dock sitter Ida vid väggen mot korridoren. De som jobbar med varandra sitter även nära varandra. Jocke och Sigge och mamma och Pia sitter till exempel bredvid varandra.

Jag har även insett att avdelningen UR är gottegrisar, speciellt mamma. Vid bara mammas kontorsbänk hittade jag choklad, Läkerol, ett flingpacket och frukter i mängder. Fast deras kontor består inte bara utav mat utan det är bara 10 %. Utav allt annat består kontoret även utav 50%  papper i mängder, ungefär 30% består av pennor (mest markeringspennor) och 10% utav post-it lappar.

Det var nog allt jag hade och berätta om Taxi Stockholms UR-avdelning. Tack för att ni ville läsa och hoppas ni lärt er något nytt!


Bild: Elin Huusmann

Bild: Elin Huusmann

Bild: Elin Huusmann

Bild: Elin Huusmann