Min skolgång


Leon Metspyy 2016-04-15

Jag kommer ihåg hur det var första gången som jag klev in i ett riktigt klassrum. Det var jag och mina vänner från dagis som skulle gå i Älta skola i 6 år tillsammans med ett annat dagisgäng.
Jag kände inte en enda person från det andra dagiset men blev snabbt vänner med alla av dem. Vi satt runt runda bort på lektionerna med en matta som hade bilvägar och hus på. Vi hade ofta fruktstund och leksaksdagar där man fick ta med varsin leksak en gång i veckan. Skillnaden nu är att vi var minst på skolan istället för äldst på dagiset. 

I Älta skola var det upp till 6:an så det var 6:orna som var störst och bäst. När man var liten såg de äldre alltid ut som höghus och man nådde knappt upp till deras midja. Fast när man nu går i nian känner man sig inte alls lika stor som man har sett sexorna förut.

Eftersom att Älta skola bara lärde upp till 6:an var jag tvungen att skiljas ifrån alla mina goda vänner. Jag började på Strandskolan i årskurs 7 och det kan vara en av de jobbigaste sakerna jag har gjort. Jag var jättenervös för jag kände ingen på hela skolan och var ensam ett ganska långt tag. Fast efter ett tag var jag tvungen att prata med någon så det var det jag gjorde. Jag gick i den klassen i två år innan jag fick beskedet att gå om åttan för att jag var sjuk kanske en tredjedel av hela 7:an och hade många rester som inte jag kunde ta igen. Det var en av det bästa valen jag har gjort i mitt liv för jag har många vänner och ett betydligt bättre betyg än vad jag hade förut

Att byta skola kan vara både nervöst men väldigt skönt samtidigt. Ingen vet vem du är och ingen känner dig.
Man kan bygga upp en helt ny bild om vad folk tror eller tycker om en. Nu i gymnasiet måste ju alla byta skola om man inte har gjort det innan kan det kännas jobbigt men det brukar lösa sig senare.

Nu när man går i nian är det vi som är äldst fast vi är inte lika elaka som de äldsta brukade vara. De brukade knuffa oss mindre och till och med toadoppa. Vi som är äldst nu har verkligen mognat mycket mer än de andra hade. Fast nu är det småbarnen som kaxar mot oss bara för att inte vi gör något emot dem. De flesta vuxna säger till och med till oss att barnen är det och att någon borde lära dom att inte vara uppkäftiga för det skulle kunna gå illa för dem.

Nu när jag kommer sluta högstadiet kommer allting ändra sig väldigt mycket. Man träffar nya människor som inte vet någonting om en så man kan skapa en helt ny bild för andra personer som inte känner en och inte vet ens personlighet.

Gymnasiet kommer att bli läskigt men på många sätt hur roligt som helst.  Jag kommer få upptäcka nya livsmöjligheter och jag kommer att bli myndig under dessa år och massor av annat kommer att hända under mina år på gymnasiet.