Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Athena


Camila Rojas 2005-10-25

Athena
Athena

Athena var den grekiska krigsgudinnan men hon var inte krigslysten. Hon var beskyddare av hantverk och konst.

Athena var den grekiska krigsgudinnan men hon var inte krigslysten. Hon var beskyddare av hantverk och konst. Han var vis, intelligent och hjälpte hjältar som Perseus, Achilleus, Odysseus och andra. Hon kallades ofta Pallas Athena men även för Parthenos, jungfrun, eftersom hon var en jungfrugudinna. Den mest kända myten är den om hennes födelse. Athena hade bara en förälder och det var fadern Zeus. Zeus skulle få barn tillsammans med Metis. Men någon spådde honom att om Metis skulle få en son, så skulle denne bli härskare över både gudar och människor. Då slukade Zeus Metis för säkerhets skull. Fast när han hade gjort det fick han outhärdlig huvudvärk Hon föddes ur hans huvud efter att Zeus klagat över en fruktansvärd huvudvärk. Hefaistos slog honom då i skallen med en hammare, och öppnade så hans huvud. Ut sprang den fullvuxne Athena, klädd i full rustning.
Greklands huvudstad och templet Parthenon är uppkallade av gudinnan Athena. Athena var en krigsgudinna men inte som Ares. Hon var också vishetens gudinna och var därför strategins och taktikens gudinna. Athena hade givit mycket som t ex plogen, flöjten, vagnen, skeppsbyggandet, djurtämjandet och skomakandet. Man skulle även kunna kalla henne för civilisationens grundare. Gudinnan var alltid avbildad ståendes i krigsutrusning och på hennes sköld syntes gorgonen Medusa. Ugglan var hennes symbol. Gudinnan hade bestämt sig för att aldrig gifta sig, inte ens med en gud så hon skulle förbli oskuld.

En av Athenas dåliga sidor var att hon var väldigt svartsjuk.
Efter att ha givit människorna vävnadskonsten drabbades en flicka som hette Arakne av hennes svartsjuka vrede. Arakne som var väldigt duktig på att väva hade gjort en otrolig vacker gobeläng. Alla beundrade det fantastiska hantverket och det gjorde Arakne självsäker och hon började skryta om sin vävnadskonst. Athena blev nyfiken och åkte för att titta på den berömda gobelängen. Hon vände och vred på tyget och letade fel, men till hennes ilska hittade hon inga fel. Gobelängen var perfekt! Athena blev så arg att hon slet sönder gobelängen och Arakne blev så förtvivlad över gudinnans vrede att hon hängde sig själv. Athena ångrade genast sitt raseriutbrott och väckte flickan till liv igen. Arakne vaknade upp, men fann sig själv inte längre i en flickas kropp utan i en spindels. Efter den dagen väver Arakne de vackraste näten i hela världens skogar.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
1. Tack Esaias 2020-04-06Sjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Erica, Vera, Emmie, Gabriella, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan