Tipsa en vän om denna artikel:
Till:
Från:

Internetvanor - jämförelse mellan gamla och unga


Ossian Walldow 2018-10-27

Internetstiftelsen har nyss kommit ut med att det är många äldre människor och såna som inte har så mycket pengar som är i ett digitalt utanförskap. Alltså att dom inte tittar på internet och sociala medier varje dag så att dom inte vet lika mycket vad som händer i sverige.

Min intervjuperson Helena 73 år gammal använder internet varje dag. Hon tittar på vad hennes släkt och vänner gör på internet och hon gör sina bankärenden och liknande på internet också. Hon kommunicerar också med hjälp av internet. Hon använder sociala medierna Facebook och Instagram. För att få reda på nyheter tittar hon också på internet och sociala medier. Hon använder i princip internet varje dag och jag skulle säga att hon inte lever i ett digitaltutanförskap. Hon är uppvuxen i Karlskrona och när hon var liten så kommunicerade hon mest genom att skicka brev till sina vänner.

En fördel med internet är att man får reda på saker som händer långt bort i världen för om vi inte hade haft internet hade vi inte alls haft lika mycket kol vad som händer utomlands. Internet är dåligt eftersom att en massa ungdomar bara sitter inne med sina datorer och spelar eller chattar med kompisar istället för att gå ut och göra något roligt med dom. När man surfar runt på internet är det ganska stor chans att man kommer till dåliga hemsidor som visar saker som är farliga för hjärnan.

Men en stor fördel med internet är att det gör nästan allt mycket enklare som till exempel om man inte vet hur man kanske löser en rubiks kub så är det bara att söka på hur man löser en rubiks kub och då kommer det att komma upp. En fördel med internet kan vara att man kan träffa kompisar som man inte skulle träffa annars t,ex att man spelar med någon i sin klass som man inte brukar vara med i skolan så kanske man blir kompis på nätet. En till fördel med internet är att det är mycket enklare att bara skriva eller ringa till någon om den vill göra något.

Det är väldigt lätt nätmobba någon på internet eftersom att man kan vara anonym och skriva vad som helst till en person till exempel att man lägger upp en ful bild på någon på sociala medier och att man skriver något taskigt om någon på nätet och om den människan som laddade upp det på nätet ångrar sig så går det inte alltid att ta bort från internet. På internet är det också väldigt enkelt att läcka information om någon eller något och det är ju inte så bra för om Ryssland till exempel skulle vilja ta över sverige så skulle Ryssland komma åt en massa viktig information på nätet. En till nackdel med internet är att det också är väldigt enkelt att om man till exempel skulle vilja köpa knark så är det väldigt enkelt att köpa det via internet.

Det är mycket vanligt att unga använder internet mycket mer än äldre och det beror på att dom som är äldre inte är lika vana med internet och mobiler överallt eftersom att när dom var små fanns det inte mobiltelefoner så dom känner sig inte lika hemma med mobiltelefonerna som dom yngre gör.

Jag använder internet nästan varje dag och det gör min intervjuperson också. Jag tittar ganska mycket på youtube på och liknande saker och det gör inte min intervjuperson alls mycket hon använder internet mer för att titta på sociala medier och se vad hennes vänner och släktingar gör Jag använder inte sociala medier lika mycket.

Medelålders människor brukar använda internet för att jobba, titta på nyheter och kanske för att titta lite på sociala medier. Dom tittar inte jätteofta på YouTube och vad influencers gör.

Jag har funderat lite och jag tycker att det verkar som att det är väldigt många som sitter alldeles för mycket med sina datorer och tv spel och det känns inte jättebra och eftersom att det blir så många som sitter inne med sina datorer så det gör att den som har många kompisar som sitter inne med sina datorer börjar också sitta inne med sin dator eftersom att den inte har något annat att göra så det går liksom som en ond cirkel.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan