Eleverna i årskurs nio skriver debattartiklar

Använd mindre plast för att rädda jorden


Ludvig Hansen 2020-12-16

Plasten används till stor del i vårt samhälle utan att många vet vad konsekvenserna blir ifall det inte återvinns på rätt sätt. Det slängs enorma mängder plast i haven varje år och ifall haven inte får vår hjälp att överleva så kommer det leda till förödande konsekvenser.

Klimatfrågorna är en av de mest diskuterade frågorna i samhället just nu. Klimataktivister som Greta Thunberg har de senaste åren växt fram och blivit en väldigt framstående profil för hur vi borde ta hand om klimatet. Välkända miljöproblem som utsläppen från flygplan och bilar har lett till att många har lagt om sina rutiner för att minska sitt klimatavtryck. Vår plastanvändning har däremot ökat enormt bara de senaste åren och används idag i mycket större utsträckning inom produkter än vad det gjorde tidigare. Ökningen av vår plastanvändning har lett till en större andel mikroplaster hamnar i naturen. Varje år så hamnar det nästan 13 miljoner ton skräp i våra hav. Mikroplasterna är inte biologiskt nedbrytbara vilket leder till att de ofta hamnar i havets ekosystem vilket medför enorma konsekvenser för det marina ekosystemet. För att minska skadorna som vi medför med att slänga ut plasten i naturen måste vi börja återvinna plasten och lägga om våra vanor på samma sätt som vi har gjort för att minska utsläppen av växthusgaser. 

All plast som slängs i naturen hamnar slutligen på samma återvändsgränd, havet. Plasten letar sig ner till havet genom vattendrag, vindar och genom reningsverk. Det stora problemet som skapas är inte i första hand farligt för oss människor utan det är näringskedjan för de marina arterna som blir rubbad. Fiskarna tror att det är föda som flyter runt i vattnet med i själva verket är det plaster som vi människor slängt på fel ställen. Mikroplaster medför också ett extra problem vilket är att de drar åt sig miljögifter som DDT och PCB som ser till att dessa miljögifter kan leva kvar i ekosystemet under många decennier. Miljögifterna anrikas i havets ekosystem vilket medför att nästan alla arter blir påverkade på något sätt. I bara Östersjön så dör omkring 100 000 däggdjur och över 1 miljon fåglar varje år som en följd av mikroplasterna.

Det många inte heller inser är vilken ekonomisk utveckling vi kan få med hjälp av ett hav som är friskt och inte blir utsatt av miljontals ton skräp varje år. Ett återställt Östersjön skulle kunna till 2030 ge oss 550 000 nya jobb och inkomster på runt 280 miljarder kronor i årlig utdelning för hela Östersjöregionen. Med denna nya satsning så skulle det öppnas ny arbetsmarknad för dig som individ och hjälpa till att sänka andelen arbetslösa i samhället. Ifall vi däremot inte tar miljöproblemet på allvar kommer vi gå miste om en enorm inkomstkälla och många jobb kommer försvinna. Stora industrier som skaldjurs- och fiskindustrin kommer märka av att tillgången kommer minska vilket kommer leda till förlorade inkomster och eventuellt en bransch med dåliga framtidsmöjligheter. 

Inte nog med problemen för miljön som blir vid användning av plast, dessutom är plast redan mycket dåligt redan vid produktionsstadiet. Av all plastproduktion som sker i världen så används olja för att producera 99 procent av den totala mängden plast. Olja är en fossil råvara som vid produktion bidrar till att det släpps ut enorma mängder koldioxid. Koldioxiden lägger sig som ett lager vid atmosfären och eftersom vi fortsätter med våra osunda vanor så blir bara lagret tjockare och tjockare.
Lagret fungerar som ett täcke som omfamnar jorden och desto tjockare det blir ju mer solstrålar studsar tillbaka mot jorden. Detta bidrar till att temperaturen ökar och vi får en ökad global uppvärmning. Den globala uppvärmningen kan leda till stora naturkatastrofer och det kan komma så långt att vissa geografiska orter kan bli helt obebodda.  

Många av dem som är emot att vi ska minska vår plastanvändning är människor som tycker att plast är ett sådant essentiellt material för vårt samhälle. Man lägger fram argument som att mikroplaster används i många engångsartiklar som olika typer av tvålar, skönhetsprodukter och engångstallrikar men även dagligen genom saker som plastpåsar. I många skönhetsprodukter så används det som en utfyllning för att få till en “skrubbande effekt” men även ett sätt att kunna minska produktionskostnaden. Fast det många inte inser är att alla dessa produkter som jag nämnt går att byta ut likartade material som uppfyller samma funktion. Ifall man skulle byta ut dessa material så skulle klimatpåverkan minska radikalt.
Ser ni hellre att vi förstör klimatet för att vi väljer en plastpåse istället för en papperspåse? Valet är i alla fall självklart för mig och det är såklart att använda papperspåsen och jag hoppas samma gäller för er. 

För att vi ska se en skillnad för miljön måste vi alla i samhället engagera oss, det vi måste göra först och främst är att vi måste minska vår plastanvändning. Jag tror däremot att vi behöver hjälp för att kunna genomföra en sådan här förändring eftersom vi just nu är väldigt beroende av plast i olika företeelser. Det varje kommun måste göra är att underlätta plaståtervinningen genom att bland annat placera ut mer återvinningscentraler så dem blir mer lättillgängliga. Detta skulle medföra att fler skulle ha möjlighet att sortera plasten och inte slänga den i vanliga hushållssopor eller ännu värre, rakt ut i naturen. Däremot så tror jag även att vi måste se en radikal ändring för skatterna för plastprodukter från statens sida. Marknaden fungerar väldigt simpelt, ifall priset är för högt så kommer efterfrågan minska vilket i framtiden kan leda till att företagen tar fram nya och mer miljövänliga material. 

Östersjön och haven är väldigt negativt påverkade av hur vi behandlar dem och ifall vi fortsätter med samma vanor så kommer det få enorma konsekvenser. Om vi däremot ändrar våra vanor kan de positiva konsekvenserna bli enorma genom bland annat större ekonomiska tillgångar, samtidigt som det marina arterna får en bättre levnadsmiljö. För att detta ska hända måste vi se en förändring i våra handlingar gällande plast men även på statlig och regional nivå måste man genomföra förbättringar för att vi ska kunna nå våra mål. 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan