En rökare - En miljöförstörare eller en i mängden?


Emma Larsson, årskurs 7 2008-10-07


I Sverige röker cirka 1,2 miljoner av Sveriges befolkning. Det är lika mycket som 14 procent. Om man då tänker sig att hälften av alla som röker slänger en fimp på marken varje dag kan man ju förstå att cigarettfimpar är det vanligaste skräpet. Men måste det vara så?
Borde inte de som röker ta lite ansvar?

Du har säkert sett att cigarettfimpar är det vanligaste skräpet som folk slänger på marken. I Tyresö är hela
48 % av alla nedskräpning cigarettfimpar. Så mycket som 48 procent, det är nästan hälften av allt skräp i Tyresö. Hur kunde fimpar få en sådan hög procenthalt?

Jag tror att det är för att de är så små och svåra att göra sig av med. Förmodligen tänker många som röker att en fimp är så liten, en liten fimp kan ju omöjligt skada miljön. Men där har de fel, i och för sig skadar nog inte en fimp miljön, men om någon redan har slängt en fimp på marken så är det lättare för nästa att göra det och nästa osv. Så den som först slängt en fimp på marken hjälper alla andra rökare att också slänga sina fimpar på marken. Eftersom man inte får lika dåligt samvete om det redan ligger ett par fimpar där, då är man ingen miljöförstörare, då är man bara en i mängden.

Dessutom kan det vara svårt att hitta någonstans att slänga sina fimpar. Visserligen kan man det i vissa soptunnor med speciella cigarettfack, men det finns inte soptunnor på alla gångvägar.

Jag har själv märkt att de gångvägar som har soptunnor med speciella cigarettfack har mindre fimpar på marken än de gångvägar som inte ens har en soptunna. Och då kan jag förstå att man som rökare har svårt att hitta någonstans att slänga sin fimp.

Men jag tycker ändå inte att det är någon ursäkt till att slänga sin fimp på marken. För som rökare behöver man faktiskt inte röka på de gångvägar som saknar soptunnor, man borde ju faktiskt själv ta ansvar och bara röka där man vet att man kan slänga sin fimp på ett godkänt sätt.Varför städa?

Skräp ska kastas i papperskorgen - inte i diket.
Skräp ska kastas i papperskorgen - inte i diket.

Det här året har många föreningar och skolungdomar hjälpt till att städa Tyresö kommun. Det gjorde även jag det här året och jag kan berätta att det inte är lika lätt som många tror. Det är både slitsamt och jobbigt och man blir trött efter bara några minuter. Jag trodde inte att det skulle vara så jobbigt och jag trodde inte heller att det fanns så mycket skräp. Men det kan jag berätta att det gör, även om inte allt skräp ligger precis mitt på gångvägarna.

Mycket skräp ligger istället i dikena. Och jag kan även berätta att efter man har böjt sig ned 37 gånger för att plocka upp skräp känns det som att ryggen ska gå av. Där står man alltså, helt svettig, trött och med en öm rygg. Man har anmält sig frivilligt för att plocka upp någon annans äckliga skräp. Och man vet att man har städat en gångväg helt förgäves, för så fort man vänder ryggen till är det någon som har slängt en fimp eller något annat skräp mitt på den nystädade gångvägen.

Då undrar jag varför jag egentligen ställer upp på det här, jo, för att hjälpa miljön och för att få ett trevligare Tyresö.

Därför kan jag inte förstå hur folk kan slänga skräp på marken när de vet att det är någon annan som får städa bort deras skräp. Det är så egoistiskt och elakt mot alla som är snälla och ställer upp på att städa. Men det är kanske just det, att någon annan ändå städar upp skräpet som någon slängt. Men så kan man inte tänka, visst, det kanske är någon som städar bort ditt skräp, men hur taskigt är det inte att låta någon annan göra allt slit bara för att du ska få vara lite lat och slänga ditt skräp mitt på marken.

Det är inte alls kul att städa bort någon annans skräp och det tror jag inte att du heller skulle tycka.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut
Kommentarer
7. Sluta fimpa anonym 2017-03-24
6. fimpa Anonym 2009-06-05
5. Den var bra! Joakim w 2008-11-21
4. rökare rebecka 2008-11-21
3. sluta fimpa Anonym 2008-11-21
2. Bra Anonym 2008-11-21
1. Bra Anonym 2008-11-21


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan