Vår hotade värld


Jesper Borin, årskurs 7 2008-10-16

Läs om dominoeffekten som kan leda till människans undergång.
Läs om dominoeffekten som kan leda till människans undergång.

Naturen och den biologiska mångfalden är en ovärderlig resurs som människan har missbrukat totalt. Det kan vara lätt att glömma men människan är faktiskt helt beroende av den biologiska mångfalden. För i princip allting som finns här runt omkring oss kommer från naturen.

Varje år hugger man ner oerhörda mängder av skog för att kunna göra till exempel kol och papper. En fjärdedel av all skog som en gång fanns på jorden har redan huggits ner av människan. Svedjebränning är ännu ett stort regnskogsproblem. På grund av den stora fattigdomen omkring de stora regnskogsområdena så blir bönderna tvingade till att bränna bort delar av regnskogen varje år för att få ny och bördigare mark.
Mer än hälften av alla djur och växtarter som finns på jorden lever i regnskogarna. Flera av växterna används till viktiga mediciner.

Regn och urskogarna innehåller en så stor biologisk mångfald och den är absolut inte värd att förlora på grund av människans girighet och behov. Om man hugger ner mycket mera regnskog så kommer det att bli öken där och det kommer att påskynda den globala uppvärmningen ganska rejält.

Människan är väldigt anpassningsbar det är därför som vi har överlevt ända sedan vi kom till. Från början så anpassade vi oss efter omgivningen men i takt med människans utveckling så har vi lärt oss att anpassa våran omgivning efter våra egna behov. Det har lett till att vi har konkurrerat ut många djurarter som inte varit tillräckligt anpassningsbara för det klimat som människan valt att leva i.

Människan har snabbt blivit den dominerande arten på våran jord. Och i takt med att befolkningen växer så växer också behoven av allt möjligt. Som till exempel mediciner och mat m.m. Och människans lösning på det är dumt nog att bara öka produktionen av den vara det vart brist på.
Det leder till många djurarters undergång varje dag, 30
stycken faktiskt. Vilket blir cirka 10 000 arter per år. Om en art utrotas så kan den aldrig komma igen, den är helt borta och allt människan hade i utbyte med den likaså. Om människan fortsätter utrotningen i denna förödande takt så är det fullt möjligt att alla hittills upptäckta arter på jorden kommer att vara utrotade om 100 år.

Dominoeffekten:
Varenda levande varelse på jorden är medlem i något ekosystem på något sätt och eftersom alla i ett ekosystem behöver alla för att kunna överleva så är alla arter på jorden beroende av andra arters överlevnad. Det betyder att om bara en eller två arter dör ut så kan många många flera arter dö ut bara på grund av dem.

Det är precis som med domino.
Säg att varje dominobricka i en cirkel av brickor motsvarar en art i ett stort ekosystem. Om man då välter (utrotar) en av dominobrickorna (arterna) så resulterar det i att en hel rad av andra dominobrickor (arter) också välter (utrotas).
Och eftersom människan är så beroende av den biologiska mångfalden kan det mycket väl någon gång i framtiden resultera i att det mänskliga släktet dör ut.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan