Författarbesök på Strandskolan


Amanda Rosell och Lova-Li Tjälldén 2023-11-17

Sofia berättar om sitt författarskap.
Bild: Jonas Åhlund
Sofia berättar om sitt författarskap.

Sofia Nordin är författare och har varit intresserad av skrivande ända sedan hon gick i mellanstadiet. Hon debuterade 2003 med sin bok “Äventyrsveckan” och därefter startade hon sin karriär som författare. Nu hon har skrivit drygt 20 böcker. 
 

Sofia besökte Strandskolan den 23 oktober 2023 för att förklara och berätta om sin bok
“En sekund i taget” för eleverna i årskurs 7 som har läst boken under höstterminen.
Eleverna fick ställa frågor gällande boken och hennes karriär medan Sofia svarade på frågorna och berättade om sina idéer kring böckerna.

Efter att hon har presenterat sig inför klasserna, bestämde vi oss för att intervjua Sofia till skoltidningen. Vi bestämde oss för att träffa henne efter lunchen och mötte henne utanför matsalen för att sedan gå till klassrummet Riggen 2, där intervjun sedan skulle ta plats. Sofia var pratglad och peppad inför intervjun. 

Vi hade redan fått reda på mycket om henne, men vi bestämde oss ändå för att ställa några extra frågor. 

I boken “En sekund i taget” var det tydligt att hon riktade sig mest mot unga. Vi undrade varför hon riktade sig till just denna åldersgrupp, eftersom hon själv är vuxen. Hon svarar då att hon har skrivit många olika böcker där åldersgruppen skiftar, men att hon gillar att skriva om uppväxten eftersom att det är ett stadium i livet där man får vara med om roliga upplevelser och känna starka känslor. Uppväxten påverkar och formar en för livet, därför tycker hon att det är ett intressant ämne att skriva om.

Sedan frågade vi hur hon fick sina idéer för denna boken. Hon svarade då att hon kom på det mesta när hon väl satt och skrev, men hon hade fått idéer från rollspel som hon tidigare kollat på. De handlade mycket om “efter katastrofen” och hon blev inspirerad. Hon ville skapa någonting liknande då fokuset skulle vara ensamhet. Hon berättade även att hon har kollat på en tv-serie som handlar om en pojke som helt själv skulle klara sig i vildmarken, hon blev då påmind om hur fruktansvärt det skulle varit om man var ensam.

Vi frågade Sofia hur och när hon kom på att hon ville bli författare eftersom att det kunde vara intressant att veta. Hon berättade att idén redan kom någon gång på mellanstadiet, då hon läste och skrev väldigt mycket.
Hon tyckte även att hon skrev väldigt bra för sin ålder, om hon fick säga det själv. Hon fick reda på att det faktiskt fanns ett yrke där man skriver böcker, sedan dess har det alltid varit en dröm för henne att bli författare. Innan hon upptäckte författaryrket var tanken att hon skulle bli serietecknare, men drömmen om författaryrket kom ganska tidigt efter det. 

Vi fick reda på att hon har tre stycken böcker som hon höll på att skriva under denna period, men att hon inte visste om förlaget skulle acceptera dem och så vidare. Det var alltså ingenting som hon just då var säker på om det skulle bli någonting av. På frågan om hennes favoritbok berättade hon för oss att Montecore var en av hennes många favoritböcker, men att det var svårt att bara få välja en. 

Vad arbetade du som innan du blev författare? frågade vi Sofia. Hon svarade att innan hon blev författare, år 2003, arbetade hon på en förskola. Hon förklarade även att de flesta författare har ett extrajobb. Sofia själv var vikarie -  tills hon valde att byta, och blev då översättare. 

Det var intressant att få besök av Sofia och vi hoppas att hon skriver ännu fler böcker i framtiden.

 

Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandskolanReportrar utan gränserEuropaportalenEuropean schoolnetLearning cornerBBC NewsJuniornyheternaStrandarens XSkolmat


SjukanmälanMejllogga

Stockholm infoBarnombudsmannenStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Astrid, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan