Romeo och Julia - Berättelsen om tonåringars kamp för rätten till en egen röst


Victoria Engström och Nova Lang Dahlstedt 2023-11-18

Stockholms Stadsteater visar Romeo och Julia.
Bild: Victoria Engström
Stockholms Stadsteater visar Romeo och Julia.

Eleverna i årskurs 9 har torsdagen den 9/11 och fredagen 10/11 varit på teater. Niorna besökte nämligen Kulturhuset Stadsteatern där Romeo och Julia spelades på Unga Klara.
 

I huvudrollerna var Myra Neander som Romeo och Nina Rashid som Julia. Det var William Shakspere som skrev Romeo och Julia och den framfördes första gången 1597. Det är roligt att den än idag sätts upp och det är intressant att få se en pjäs som spelades för mer än fyra sekler sedan.

Det var en spännande, händelserik och intressant upplevelse, där replikerna och musiken var en viktig del som gjorde att man sveptes in och man förstod vilket hårt arbete som ligger bakom denna pjäs.De gamla orden som användes gjorde även att man fick en känsla av att man fördes tillbaka in i 1500-talets värld. Teatern innehöll också många olika koreografier där många olika danser var en viktig del för att publiken inte skulle tappa intresset och detta gjorde att det aldrig blev långtråkigt.

Publiken satt väldigt nära scenen som såg ut som en sorts möbel med en upptrappning runt om. Man kunde därför se skådespelarna från fyra håll där skådespelarna var i mitten och framförde teatern.

Hos Unga Klara beskrivs teatern så här:

“Romeo och Julia är berättelsen om tonåringars kamp för rätten till en egen röst, i en värld av polarisering och nedvärderat hat. Om den explosiva kraften hos unga och konsekvenserna av vuxenvärldens påtryckningar.

Nio skådespelare för publiken till hettan och pulsen på Veronas gator genom Shakespeares orginaltext, Mari Carrascos koreografi och Mikael Karlssons musik. Romeo & Julia är en samproduktion av Unga Klara och Helsingborgs Stadsteater, i samarbete med Dalateatern. I regi av Gustav Deinoff. Från 13 år och uppåt.”

 

Bild: Victoria Engström

Bild: Victoria Engström

Bild: Victoria Engström

Bild: Victoria Engström


Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandskolanReportrar utan gränserEuropaportalenEuropean schoolnetLearning cornerBBC NewsJuniornyheternaStrandarens XSkolmat


SjukanmälanMejllogga

Stockholm infoBarnombudsmannenStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Astrid, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan