Niorna har skrivit avslutningstal

Avslutningstal


Anonym 2022-06-03

Erfarenheter med vänskap Hur viktigt är det att omgiva sig med bra personer? Det var länge sedan jag skaffade en ny vän, men under 6-års och under lågstadiet var det relativt aktuellt.
Jag fick nya vänner, blev irriterad på vänner och nyligen brutit av en vän.

När jag började skolan så hade jag med mig några vänner, de andra hamnade på en annan skola. Vi var tillsammans nästan hela tiden och väldigt få saker kunde skilja oss åt, men jag blev helt ensam när en av kompisarna hamnade i en annan klass och när min andra kompis blev sjuk. Jag behövde nya vänner och som tur är var det andra som också behövde nya vänner, antingen av en likadan orsak eller någon helt annan. Jag tror att båda av de nya personerna jag träffade under den första årskursen var lite desperata, den ena mer än den andra. En av dem var nyare i skolan, han hade inte varit på 6-års, den andra hade samma problem som jag tror jag.

Det var länge sedan jag skaffade en ny vän, den senaste jag kommer ihåg var den person som jag nämnde precis nu, han tyckte att jag var smått idiotisk. Detta är en underdrift, han tyckte nog att jag var den mest korkade personen i hela årskursen. Jag umgicks med honom och min kompis som jag fortfarande hade med mig från dagis. Vi var med varandra väldigt mycket, men denna tid började gå ner mer och mer tills nyligen där det gick upp igen efter vi återförenades med min gamla kompis från dagis som skildes från gruppen när han hamnade i en annan klass och efter att jag tog hand om en viktig sak som borde tagits hand om för länge sedan.

Det var länge sedan jag skaffade en ny vän, den första personen som jag blev vän med under lågstadiet var en enstöring som jag tyckte lite synd om, men till slut fick jag reda på varför det var så i första fallet, han hamnade alltid i trubbel och hade en kort stubin. När stubinen brann ner blev han våldsam.

Jag fortsatte förlåta honom för hans utbrott ändå. Han hade ju ingen annan. Senare började han få ett mer kontrollerande grepp runt mitt liv, han lyckades delvis manipulera bort mina andra kompisar ur mitt liv och till sist började jag må sämre av detta. Många dåliga saker hade hänt och jag hade mycket tryck i mig som kom ut på en gång. Jag blev tillräckligt arg och irriterad på honom och brast och det hade blandade effekter. Jag blev av med honom och han kände sig förrådd.

Jag känner mig bättre nu och det går bättre för mig i skolan och mentalt. hittills har jag endast varit med om detta en gång och hoppas att det förblir så. Det var länge sedan jag skaffade en ny vän, men det var inte länge sedan jag nästan blev helt ensam med en person som jag mådde dåligt med. När han hade som mest kontroll över mitt liv var det väldigt nära att jag förlorade resten av mina kompisar. De andra var inte lika tight bundna till honom, de tyckte att han var väldigt jobbig och det lättaste som de skulle kunna gjort var att bara skära loss mig så skulle han ha följt med, men de valde att inte göra det. De valde istället att hjälpa mig bygga upp mod att konfrontera honom och såg till att jag inte blev helt utelämnad endast på grund av att en annan person betedde sig dåligt.

Det är viktigt att ha sådana personer med sig så att de hjälper dig med sina problem oavsett hur mycket det krävs av dem. Om man har gjort rätt val kommer de dåliga att vara mycket lättare att ta hand om. Allt handlar om stöd. Det är viktigt att veta vad man ger sig in i innan man beger sig dit, det kan spara dig mycket problem.

Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandskolanReportrar utan gränserEuropaportalenEuropean schoolnetLearning cornerBBC NewsJuniornyheternaStrandarens XSkolmat


SjukanmälanMejllogga

Stockholm infoBarnombudsmannenStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Astrid, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan