Niorna har skrivit avslutningstal

Avslutningstal


Olivia Lilja 2021-06-12

Att sluta grundskolan. Avslutningstal. ”Yes, vad härligt” tänker ni. “Äntligen är det över” tänker ni. “Fy fan vad läskigt” tänker jag.

Tio år i samma korridorer, med samma skolgård och med samma vänner. Efter 10 år ska jag lämna allt detta bakom mig och “starta ett nytt kapitel i livet” som alla så fint säger det. Hur ska man ens reagera på det? Helt ärligt har jag ingen aning. Helst vill jag bara krypa ner i min säng tillsammans med min sorgliga boyfriend pillow och äta glass. Jag vill tillbaka till tiden då jag och Malte klädde ut oss till prinsessor. Tillbaka till tiden då jag och Josefine, varje dag, brottades på dagisgården. Tillbaka till tiden då jag och Tyra lurade Lina att hon kunde flyga, vilket hon sorgligt nog gick på.

Jag vill tillbaka till tiden då vi var ett gäng som lekte “super potatisar”. Jag vill tillbaka till tiden då man, alldeles för många år i rad, sökte till Strandfestivalen med en kass dans eller tillbaka till tiden då jag i 3an hotade Tyra med att säga upp vänskapen ifall hon blev ihop med min största kärlek, Oskar Berglind.

Jag vill tillbaka till tiden i 7an då jag, trots att vi hade x antal bråk, hittade världens finaste tjejgäng. Tillbaka till tiden då handväskan, sminket och alldeles för tighta skinny jeans blev min bästa vän. Det är nästan så att jag till och med vill tillbaka till dagen då jag skulle praoa i skolköket och svimmade för att en annan mattant skar sig. Så här i efterhand känner jag nästan att jag nästan måste be om ursäkt för att jag ställde till så mycket kaos den dagen.

Egentligen skulle jag kunna stå här, drömma tillbaka och skjuta upp framtiden in i det sista, så som jag alltid gjort. Men jag har på senare dagar insett att det slutar i för många sena ankomster för mitt eget bästa, så det ska jag inte göra. Istället säger jag såhär: Tack för den här tiden på Strandskolan. För jag måste erkänna, trots de gånger jag sagt att jag ska skita i allt och hoppa av skolan och trots de gånger man brutit ihop för det varit så stressigt med allt plugg, att dessa 10 år har varit underbara. Det må ha varit så mycket plugg att min hjärna blivit överhettad och lärarna må ha haft kommunikationssvårigheter gällande att planera in prov och inlämningsuppgifter, men tänker du bort allt det så har jag haft 10 otroligt bra år.

Jag skulle vilja berätta för alla de lärare jag haft genom åren att jag är fruktansvärt tacksam för allt de gjort för mig och alla andra. Tack för att ni trott på oss och hjälpt oss genom åren. Ni har verkligen gjort ett jättebra jobb och jag kommer att sakna er. Sen finns det en person, en person som ingen av oss någonsin kommer glömma. Personen som är den härligaste, klokaste och snällaste person jag träffat, Jonatan Åhlund. Du är underbar, en ängel från ovan. Utan dig hade Strandskolan aldrig klarat sig, inte heller vi elever. Tack för alla gånger du “dagen innan prov” pluggat med mig, gett mig rådgivning eller peppat mig när jag varit stressad. Jag kommer verkligen, verkligen sakna dig och jag hoppas helt ärligt att du får snilleblixten att byta jobb och flytta med mig till gymnasiet.

Egentligen gillar jag inte tacktal, det känns som att bara översittare håller tacktal. Men nu ska jag göra som alla översittare och passa på att tacka mina underbara vänner. Tack för att ni trott på mig och funnits där för mig under alla stunder. Det är ni som ger mig energi och glädje, det är för att träffa er som jag går till skolan. Tack för att ni, under 10 år, stått ut med mig. För er gör jag allt. Jag är så tacksam för att jag har er och så rädd för att lämna er.

Nu kommer vi till delen då jag ska ta och börja knyta ihop säcken, tacka för mig och säga farväl. Men innan dess vill jag säga en sak till: Gänget vi klarade det! Vi har klarat grundskolan och vi ska va så stolta över oss själva. Jag är stolt över oss och jag är väldigt glad att jag lärt känna er alla.

Men vet ni? Nu när jag sagt det tänker jag inte ens säga farväl, för jag hatar att ta farväl av saker. Så vi säger väl på återseende, för nu ska jag och mitt världsrekord i för sena ankomster ta och vandra vidare mot gymnasiet.


Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Tage, Erica, Vera, Emmie, Adam, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan