En uppkopplad tillvaro


Joel Bengtsson Redner 2015-09-10

Ellen, Melker och Klara chromebookar sig igenom SO-lektionen i Google Classroom.
Bild: Jonas Åhlund
Ellen, Melker och Klara chromebookar sig igenom SO-lektionen i Google Classroom.

Som förmodligen många vet, åtminstone med kopplingar till högstadiet så har eleverna på högstadiet på Strandskolan (årskurs 7-9) fått personliga datorer. Det betyder en dator per elev och att man får ta hem dem över natten. Dock så finns det ju självklart vissa begränsningar så att man inte kan använda datorn på vilket sätt man vill.

Dessa datorer är inga PCs som förut användes utan Chromebooks med operativsystemet Chrome OS. Modellen är närmare bestämt HP Chromebook 11 G3. Då, vilka är fördelarna respektive nackdelarna med Chromebooks jämfört med PCs? Jo, det är lite det som denna (förhoppningsvis) informativa artikel ska handla om. Jag är inte direkt någon teknikrecensent så det kommer mest handla om hur Chromebook fungerar som digitalt läromedel i skolan.

Det bästa med Chromebooks är att de är så snabba. Det går väldigt snabbt att sätta på dem och stänga av till skillnad från PCs. Strulen med datorerna i början av lektionerna som var så vanliga förut är så gott som obefintliga nu. Då kanske man tror att Chromebooks har superkraftfulla och dyra komponenter men så är icke fallet pga att Chromebooks nästan inte har någon hårddisk där man kan förvara mjukvara så istället är näst intill allt kopplat till internet. Så bara man har bra internetuppkoppling så har man en stabil dator för skolarbete och “vanligt” kontorsarbete.

Det som man då inte kan göra är exempelvis att köra stora program som Photoshop. Man kan inte heller spela några spel förutom internetbaserade spel då. Chromebooks kan inte heller utsättas för virus. I början av skolstarten var det några problem med internetuppkopplingen men nu fungerar det. Mycket av arbetet sker nu på datorerna istället för i skrivhäften. Generellt sätt är de allra flesta nöjda med datorerna.

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Bra statusrapport Magnus Duvnäs 2015-09-13


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan