Nu med nya länkar till bland annat inslag i Nyhetsmorgon på TV4.

Nyhetsvärderaren - Falska nyheter kan lura vem som helst


Jonas Åhlund 2017-09-28


Idag har utvalda delar av Strandarens redaktion deltagit i forskningsprojektet Nyhetsvärderaren 2017.

Vad handlar det hela om? Enklaste sättet att förklara på är att citera texten på Nyhetsvärderaren 2017

"Hjälp forskare att ta reda på hur trovärdiga ungas nyhetsflöden är! Vilka nyheter rör sig i ungas digitala flöden? Och hur trovärdiga anser ungdomarna att nyheterna är? Detta ska forskare och elever för första gången ta reda på i ForskarFredags massexperiment 2017 – Nyhetsvärderaren.

ForskarFredags massexperiment 2017, Nyhetsvärderaren, handlar om ett högaktuellt ämne: källkritik i digitala medier.

I Nyhetsvärderaren kommer forskare, lärare och elever att tillsammans:

  • undersöka vilka nyheter som rör sig i högstadie- och gymnasieelevers nyhetsflöden
  • utveckla och testa ett verktyg för att lära elever källkritik i digitala medier.

Med hjälp av ett digitalt verktyg samlar eleverna in, kategoriserar och granskar nyheter på ett vetenskapligt sätt. Genom att delta tränar ungdomarna sin förmåga att källkritiskt granska nyheter i sina egna flöden, samtidigt som forskningen får nya kunskaper om vilka typer av nyheter som unga tar del av i olika kanaler.

Falska nyheter kan lura vem som helst

I dagens medielandskap får många människor, särskilt ungdomar, ofta information om aktuella händelser genom internetsajter och sociala medier. Samtidigt använder olika aktörer dessa nya medier för att sprida rädsla och fördomar via fejkade nyheter.

Forskning om källkritik tyder på att det inte räcker med hög utbildning och ett allmänt kritiskt förhållningssätt för att kunna tolka nyheter på ett bra sätt. Alla kan luras av falska nyheter – oavsett om man är grundskoleelev eller professor.

Enligt nya forskningsresultat är det bästa sättet att avgöra om nyheter går att lita på eller ej, att följa vissa vetenskapliga principer. Det är dessa principer som ska användas i Nyhetsvärderaren."


Med tanke på uppdragets art valde redaktionsledningen att denna gång endast kalla redaktionsmedlemmar som går på högstadiet. Redaktionsmedlemmar som var med om att göra en djupare granskning av aktuella nyheter var Alice
(åk 8), Hedda (åk 8), Klara (åk 9) och Wilma (åk 9).  Det var en intressant och lärorik eftermiddag som förhoppningsvis bidrar till att forskningen inom detta område tar ett steg i rätt riktning.

Läs också Många bäckar små - Breda nyhetsflöden hos unga samt se klippet Forskningsprojekt om falska nyheter - "Oavsett om nyheten är sann eller inte så fastnar den i våra hjärnor".



Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan