Så tycker unga att klimatet i Tyresö ska förbättras


Victoria Engström och Nova Lang Dahlstedt 2023-05-10

Vi på Strandaren i årskurs 8 har på eftermiddagen onsdagen den 26 april 2023 varit på klimatråd i kommunhuset i Tyresö Centrum. Vi var där dels för att lyssna på presentationer från andra skolor i Tyresö, men också för att själva redovisa om vad som kan/bör göras för att förbättra klimatet i Tyresö.

Detta började med att de i årskurs 8 fick besöka Tyresö Naturskola i september/oktober 2022 och fick ha olika aktiviteter på skolan. Sedan, ungefär sex månader senare, var det dags för klimatrådet. Då träffades 27 elever från sex olika skolor för att framföra de synpunkter och frågor de hade till de kommunpolitikerna och tjänstepersoner som var på plats. Målet med detta var att politikerna skulle få större insyn i klimatproblemen i Tyresö och vad de unga tyckte var viktigast.

Det var även intressant att se vad de andra skolorna presenterade för förslag då eleverna tidigare hade blivit indelade tillsammans med de andra eleverna från de andra skolorna. Vi från Strandskolan kunde dock inte vara med på detta i och med praon som vi hade.Därför fick vi vara med i samma grupp. Presentationerna handlade bland annat om transport, solceller och återvinning i Tyresö och för att förebygga så att det inte släpps ut lika mycket utsläpp och avgaser. 

När varje grupp var klara med sin presentation fick de beröm, men också olika frågor från åhörarna att besvara.

Det som är roligt med projektet är att framtida 8:or i Tyresö kommun kommer att få ta del av det här och sedan presentera sina idéer rörande vad de tycker behövs göras för klimatet i Tyresö för framtiden.
Detta kommer att göra att det här projektet kommer att fortsätta framöver så att man kan se vilka skillnader det blir under åren i Tyresö rörande klimatet. 

Detta var en intressant och lärorik upplevelse att vara i kommunhuset. Vi tackar därför kommunpolitikerna och tjänstepersonerna för att vi fick vara med under detta klimatråd.

 

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Axel, Nova, Astrid, Stella, Linn, Molly, Lova-Li, Jonatan