Tänkvärd teater med Tage Granit


Nova Lang Dahlstedt och Victoria Engström 2023-09-18


Vecka 36 fick Strandskolans 9:or besök av Skapande skolas teatergrupp: Tage Granit. Vi på Strandaren tänkte berätta lite om vad de gjorde och varför, samt hur vi tyckte det var som elev att se på föreställningen och att vara med under deras workshops som de höll i. Gruppen som kom till Strandskolan innehöll totalt tre personer som både var skådespelare och även de som höll varsin workshop.

Tage Granits teatergrupp består av Anna, Martin och Susanne och de spelade upp teater för eleverna i åk 9. Teatern handlade om källkritik och riskerna med att inte vara källkritisk. Teatern sysslar generellt med ämnesfördjupning när de spelar teater för elever på olika skolor. De visade bland annat upp hur snabbt rykten kan spridas och att det är lätt att tro på vad någon säger innan man själv har tagit reda på om informationen faktiskt var sann och alltså därmed vara källkritisk.

När årskurs 9 fick delta på tre olika workshops så delade Anna, Martin och Susanne upp sig mellan de tre klasserna, men gick sedan runt så alla elever skulle få uppleva alla workshops. 

I gruppen som leddes av Anna blev vi uppdelade i grupper om ungefär fyra personer där vi skulle diskutera om vad man skulle göra om det skedde en apokalyps och vilka appar man skulle använda sig av om man endast fick använda tre appar.
Vi pratade även om SVT och SR som är förkortningar av Sveriges Television och Sveriges Radio. 

Hos Martin fick vi ta del av lekar som handlade om att man inte fick kommunicera med varandra med hjälp av ord. Klassen delades upp i två lag och vi skulle exempelvis försöka ställa oss i längdordning och gångavstånd på väg till skolan.

Vi fick även leka lekar hos Susanne. Hos henne handlade workshopen till en början med att prata om hur det var att se på teatern och vad den handlade om, och hur ett rykte sprids. Eleverna fick sedan leka leken och gå till ett hörn i rummet, då varje hörn symboliserade olika alternativ.
Dessa alternativ var exempelvis vem man litade mest på när det handlade om en trovärdig källa.

Efter att årskurs 9 varit på både teatern och workshops var dagen slut och vi vill nu ta tillfället i akt och därmed tacka Susanne, Martin och Anna för ert fina teaterarbete från Strandarens redaktion.

Om du vill veta mer om teatergruppen så finns mer info här

Tage Granit http://tagegranit.net/#hem

Tipsa en vän Skriv utStrandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Axel, Nova, Astrid, Stella, Linn, Molly, Lova-Li, Jonatan