Årskurs 8 övar på att skriva insändare.

Släng ert skräp i soptunnorna istället


Frustrerad Skräpslängare 2015-09-28

Varje gång när jag väntar på bussen ligger det massa med fimpar på marken. Två meter ifrån står en soptunna. Jag tycker det är hemskt. Jag fattar verkligen inte varför vissa inte orkar ta med sin fimp eller påse 10 meter längre bort.

Skräp på marken är otrevligt. Jag tror alla kan hålla med mig på den punkten. Jag tror folk föredrar en ren gräsmatta för deras hund eller barn att leka på. Skräp kostar också samhället pengar för majoriteten vill ju inte att det ska ligga skräp på marken så då måste kommunerna bekosta någon som plockar upp skräpet. Jag tycker det är ett stort slöseri med samhällets resurser. Det finns så många som exempelvis vill att skatten ska sänkas och det skulle den säkert kunna göras om medborgarna skulle sluta med sådana dumheter! Jag ser inte heller många batterier på gatorna men många fimpar. Det är ganska udda med tanke på att fimpar innehåller de miljöskadliga tungmetallerna nickel och kadmium som också finns i batterier.

Varje år dör tusentals sjöfåglar för att de kvävs av plastpåsar som dumpats i havet. Det är alldeles för många med tanke på vilka simpla åtgärder man kan åta. Det är en helt annan fråga om ens hund får lite magont pga skräp. Skräp och avfall som dumpas i havet är ännu skadligare för miljön. Många rapporter har visats på nyheterna med ett skadat Östersjön, men trots det bryr sig alldeles för få. Havets biologiska mångfald minskar stort. Jag tror att fler skulle bry sig om det var ekorrar och rådjur som låg döda på marken istället för fiskar i havet.

Jag har hört vissa som säger att det finns för få soptunnor och att folk därför kan kasta skräp som de behagar. Det tycker jag är helt absurt för hur svårt kan det vara att bära sin plastpåse i fickan 150 meter. Man kan annars ta med sig en plastpåse där man kan ha sitt skräp om man vet att man kommer att få skräp att slänga. Jag tycker att kommunerna borde sätta ut skyltar vid t ex busshållplatser där det står att man inte ska skräpa ned. För jag tror att de flesta vet att de gör fel.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Celia, Tage, Erica, Vera, Emmie, Adam, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan