Det här är en insändare.

Vi sexualiserar barnen genom kläderna


Lovisa Larsson 2013-11-27

Har du svårt att hitta en tålig tröja som din dotter kan leka helt fritt i? Detta är ett vanligt problem, varför är det så? För det första går du direkt och letar i avdelningen under girlsskylten och redan där kan man börja ifrågasätta varför det finns olika avdelningar för flickkläder och pojkkläder.

Barn i storleken 86-122 har inte fått några former på kroppen som höftben, därför finns det inget som hindrar båda könen att ha samma kläder. Varför finns det då olika avdelningar för de olika könen? Vi har bildat tydliga könsroller, redan för småbarn med kläderna. Vi sätter förväntningar på dem utifrån deras kön. Oftast har flickkläderna material som spets, tyll, paljetter, glitter och sidentyg. Det är något väldigt oroande, vi sexualiserar flickkläder, alltså framhäver sexualiteten med höftben och spets på kläderna hos unga flickor.

En stor del av kläderna är klänningar och andra kläder som är till för att vara fin i, inte kunna leka i. Skulle din dotter gå ut och leka i lera iklädd tyllkjol skulle den bli smutsig och förstörd, då är det lättare för dottern att vara inne och göra något annat istället. Pojkarnas kläder har däremot grövre och tåligare material, det finns inga urringningar eller spets någonstans under avdelningen tänk för pojkar. Dessa barnkläder gör möjligheterna för flickor att vara ute och leka fritt mindre än pojkarnas. Flickorna blir istället passiva och sitter inne, medans pojkarna blir aktiva. Bidra till ett jämställt samhälle genom att undvika normen och våga gå över till pojkarnas avdelning om du har svårt att hitta ett plagg din dotter kan leka i.

I och med att flickkläderna sexualiseras mer och mer idag och görs mer vuxna tror jag att det kommer att leda till att allt yngre flickor, än tidigare, kommer att gå till avdelningen för att hitta mer plagg i den mer vuxnare stilen. Där kommer de se bilder på modeller som är är onaturligt smala och som poserar så att de ska se så attraktiva ut som möjligt, och därmed få en stereotyp bild av hur de ska se ut. Flickorna kommer att vilja efterlikna och det är i stort sätt omöjligt, för att mycket av modellerna är photoshopat. Det blir en stor press och många kommer få sämre självkänsla, därför anser jag att detta är en förklaring till ätstörningar hos tjejer.

Efter att ha läst den här insändaren kan du som förälder hålla ett extra öga på vad din dotter får eller köper för kläder, är kläderna för kvinnliga för hennes ålder? Jag vill uppmana fler människor, vuxna, barn och speciellt båda könen att reagera över bilderna i affärer, på internet och i tidningar. Du kan fråga varför det inte finns någon bild på olika kroppstyper, smala som kurviga. Du kan även skriva en insändare som den här eller försöka få ett grupptryck för att de ska använda olika modeller, men endast ett positivt grupptryck!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Majoritet En människa som stör sig på dåliga artiklar 2016-01-21


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan