Därför vajade det en EU-flagga på Strandskolan den 9 maj


Linnea Carlström 2008-05-10

Som sig bör uppmärksammar Strandskolan Europadagen genom att flagga på skolgården.
Bild:Jonas Åhlund
Som sig bör uppmärksammar Strandskolan Europadagen genom att flagga på skolgården.

På skolgården den 9 maj vajade Europeiska unionens (EU) blå och gula flagga, som ni kanske märkte? Många undrade säkert varför denna hissades i vår flaggstång? Allt kan sammanfattas med ordet ”Europadagen”. Men vad är Europadagen egentligen? Hur kommer det sig att 9 maj är en dag som man firar med festligheter och aktiviteter? Strandaren har letat upp svaret på frågan.

Den 9 maj år 1950 lades ett förslag fram av Frankrikes utrikesminister Robert Schuman, då alla var oroade för ett tredje världskrig. Förslaget var en tanke om att skapa ett organiserat Europa för att bevara freden och förslaget kom att kallas för ”Schumandeklarationen”.
Robert Schuman gjorde alltså att den Europeiska unionen bildades och förde på detta sätt Europas länder närmare varandra.

Till slut, vid ett toppmöte i Milano år 1985, beslöt europeiska stats- och regeringschefer att fira datumet 9 maj som ”Europadagen” och denna dag blev en symbol för Europeiska unionen som politisk enhet. Europadagen och Europeiska unionen stärker banden mellan medborgarna och unionens folk, vilket är viktigt om man vill skapa ett fridfullt lugn mellan länderna i Europa. Vi har Robert Schuman att tacka för det.

Internationalisering i skolan

Det är inte vi och dom , det är du och jag.
Det är inte vi och dom , det är du och jag.

Under två terminer har elever här på Strandskolan haft ett samarbete med en skola som heter Cahit Elginkan Secondary School och är från Turkiet, ja det är faktiskt så att även EN skola från ett icke-medlemsland får deltaga i ett Comenius skolprojekt, och en skola som heter IES Manuel Azãna från Spanien, via ett EU-projekt som heter From National Health To World Heritage och behandlar våra gemensamma världsarvsplatser som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Delar av Strandskolans elever kommer att fortsätta arbeta med projektet under hela nästa läsår. Strandaren hänvisar er som är intresserade att läsa mer om både det nya och redan avslutade EU-projekt till de två avdelningarna ”Internationalisering” och ”Cultural heritage in a changing europe” här till vänster.

En sista rad som är värd att ha i bakhuvudet:

Alla måste vara försiktiga om vår värld.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan