En minnesvärd vecka


Jonas Åhlund 2008-10-26

Trappan framför världsarvet Drottningholms slott fylld med intresserade människor från Spanien, Sverige och Turkiet.
Bild:Jonas Åhlund
Trappan framför världsarvet Drottningholms slott fylld med intresserade människor från Spanien, Sverige och Turkiet.

Så har då flygplanen lämnat Arlanda söndagen den 26 oktober 2008 med destination Madrid respektive Istanbul. I kabinerna sitter våra vänner från vårt gemensamma Comeniusprojekt From National Wealth to World Heritage. Ett projekt där det ingår en skola från Izmet beläget en bit från Istanbul, en skola från Getafe strax utanför Madrid samt vår egen Strandskola i Tyresö. Projektet går framförallt ut på att undersöka våra respektive regioners världsarvsplatser samt visa upp och lära sig mer om våra lokala kulturella begivenheter.
På eftermiddagen måndag den 20 oktober var det så dags att ta emot de först anländande gästerna, vilka var fyra lärare och tre elever från Turkiet. Det gick så klart hur enkelt som helst - inte!

Varför ska saker och ting vara enkla när det går att krångla till det hela? Nå, vad var det då som hände? Jo, så här var det Flygbussen från Arlanda körde helt sonika körde iväg från Cityterminalen med våra kära vänners bagage innan de hunnit lasta av det. Det var minsann en fin början på vistelsen i det nya landet. Bagaget försvinner runt hörnet på Cityterminalen lika snabbt som en avlöning. Då fick i alla i strandskolans personal göra skäl för sin lön genom att fara runt som torra skinn för att med hjälp av bussens registreringsnummer till sist lyckas lokalisera den till uppställningsplats i närheten av terminalen.
Med hjälp av personal från trafikledningen kom så bagaget tillrätta igen.

Äntligen dags för tre nervösa turkiska tjejer att få skjuts till sina respektive värdfamiljer i Tyresö. Cansu till Josefin, Ipek till Milou och Doga till Agnes. Skönt att få börja göra sig hemmastadd i sitt tillfälliga hem.

Dryga två timmar senare var det så dags för den spanska delegationen bestående av två lärare och fem elever att anlända Cityterminalen. Det gick så klart också hur enkelt som helst - inte!

Någon fara för att dessa sju skulle få se sitt bagage försvinna på grund av att chauffören av flygbussen inte kollar att allt är avlastat innan bussen åker förelåg inte. Bagaget var nämligen kvar på Prags flygplats där sällskapet bytt plan. Tänka sig så det kan bli.

Efter några samtal med personalen på Arlandas bagagehantering löste det hela sig ganska bra. Bagaget skulle levereras hem till respektive värdfamilj dagen efter vilket, med tanke på omständigheterna, var ganska okey.

Två timmar försenade dyker våra spanska vänner upp på Cityterminalen. In i de väntande bilarna och iväg till värdfamiljerna i Tyresö. Cristina till Julia, Sheila till Madeleine, Helena till Emelie, Alba till Jessica och Irene till Johanna. Hem och börja vistelsen i Sverige med att låna pyjamas och tandborste!

Mycket hann vi minsann med att se

Dags att åka på äventyr.
Bild:Jonas Åhlund
Dags att åka på äventyr.

Vad gjorde vi under veckan, kan man ju undra. En hel del kan man lugnt konstatera så här i efterhand.

Följande godbitar lyckades vi klämma i oss under veckans gång: Vasamuseet, Skansen, guidad tur på Stadshuset, Stockholms Stadion, guidad tur på TV4, guidad tur på Riksdagen, Historiska museet och guidad tur på Drottningholms slott. Samtliga guidade turer var givetvis på engelska.

Vi lyckades faktiskt se vårt svenska världsarv Drottningholms slott på just den svenska världsarvsdagen som för första gången firades på
FN-dagen, det vill säga den 24 oktober.

Vi hann också med att visa upp vår effektiva svenska sjukvård då 16-åriga Alba "jag har ont i halsen" Fernández från Spanien fick konstaterat att hon hade en riktigt rejäl halsfluss. Ett par penicillintabletter senare var hon dock tillbaka i god form igen.

Visa upp vår fina skola och låta våra utländska gäster mumsa i sig smaskig svensk skolmat hanns också med. Bordshockeymatchen mellan Sverige och Turkiet slutade 1-1 efter att den turkiske backen brutit benet och matchen fick avslutas.

Pyjamasparty och hej då

Väldigt många tjejer på TV4:a sporten nuförtiden.
Bild:Jonas Åhlund
Väldigt många tjejer på TV4:a sporten nuförtiden.

Så efter ett avslutande pyjamasparty hemma hos en av värdfamiljerna var det då dags att packa ihop sina saker och lägga alla positiva minnen från den här veckan i hjärnans ram-minne så att minnena med enkelhet kan plockas fram närhelst man kan behöva pigga upp sig själv lite grann.

Nu fortsätter arbetet med att belysa vikten av våra världsarvplatser i Spanien, Sverige och Turkiet. Nästa anhalt på vår gemensamma resa blir Istanbul!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan