Europadagen 9 maj - Var med och forma EU:s famtid


Jonas Åhlund 2018-05-06

EU-flaggan symboliserar inte bara Europeiska unionen, utan också Europas enande och identitet i en vidare mening. <br />EU-flaggan föreställer en cirkel av tolv gula stjärnor på blå botten. Stjärnorna står för idealen enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk. Antalet stjärnor har inget att göra med antalet medlemsländer, utan ska symbolisera enhet.

EU-flaggan symboliserar inte bara Europeiska unionen, utan också Europas enande och identitet i en vidare mening.
EU-flaggan föreställer en cirkel av tolv gula stjärnor på blå botten. Stjärnorna står för idealen enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk. Antalet stjärnor har inget att göra med antalet medlemsländer, utan ska symbolisera enhet.



På Europadagen den 9 maj firar vi freden och sammanhållningen i Europa. Det är årsdagen av den historiska Schumandeklarationen.

I ett tal i Paris 1950 föreslog Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman en ny form av politiskt samarbete i Europa som skulle göra ett nytt krig otänkbart.
Det kom att kallas Schumandeklarationen.

Hans vision var att skapa en europeisk organisation som skulle samla och förvalta kol- och stålproduktionen. Ett fördrag om en sådan organisation – Europeiska kol- och stålgemenskapen – undertecknades knappt ett år senare. Robert Schumans förslag betraktas i dag som startskottet för EU.

Vill du vara med och diskutera EU:s framtid?  Ta då del av livesända diskussioner från Kulturhuset i Stockholm den 9 maj. Antingen beger du dig till Kulturhuset i Stockholm eller följer det hela via livesändning på regeringens webbplats alternativt på Facebook.
Närmare information hittar du på #Europadagen: Var med och forma EU:s framtid.

För dig som är lite för ung för att tycka att diskussioner om EU är kul men som ändå är nyfiken på vad EU (Europeiska unionen) är för något så föreslår vi att du lär dig mer genom att spela mot dig själv och dina kompisar. Spela och lära samtidigt verkar vara en bra idé! Du hittar spelen i Barnhörnan. Lycka till med spelandet.

Källa: https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/europe-day_sv

Europaåret för kulturarv - Framtiden har en lång historia

Sassi i Italien är med på UNESCO:s världsarvslista.
Sassi i Italien är med på UNESCO:s världsarvslista.

Årets tema för den europeiska gemenskapen är kulturarv. För att kunna bli en del av framtiden är det viktigt att känna till historien.
För att ta reda på vad som händer i EU:s olika medlemstater gällande uppmärksammandet att vårt kulturarv går du till Europaåret för kulturarv 2018.

Europahymnen

Melodin kommer från sista satsen i Beethovens nionde symfoni från 1823, där han tonsatte Friedrich von Schillers ”Hymn till glädjen” från 1785.

Hymnen symboliserar inte bara EU utan hela Europa.
I ”Hymn till glädjen” uttrycker Schiller sin vision om mänsklighetens förbrödring – en vision som Beethoven delade.

År 1972 antog Europarådet Beethovens tonsättning av ”Hymn till glädjen” som sin hymn. År 1985 antog EU:s stats- och regeringschefer den som EU:s officiella hymn. Den har ingen text på musikens universella och ordlösa språk uttrycker hymnen EU:s ideal om frihet, fred och solidaritet.

Europahymnen ersätter inte ländernas nationalsånger.
Tanken är i stället att hylla de värden länderna delar. Hymnen spelas i officiella EU-sammanhang och vid olika europeiska evenemang.

Lyssna på Europahymnen (02:07)

Källa; https://europa.eu/european-union/about-eu/symbols/anthem_sv



Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan