Vi längtar till Italien-Italiens sköna land


Sara Dahlstedt 2005-04-20

Vi längar efter att få hälsa på våra italienska vänner i deras hemstad Colle di Val d' Elsa i Toscana.
Vi längar efter att få hälsa på våra italienska vänner i deras hemstad Colle di Val d' Elsa i Toscana.

Vi, Strandskolan, Liceo Statale Alessandro Voltaskolan i Italien och en skola från Portugal, samarbetar i ett gemensamt EU-skolprojekt som heter Cultural Heritage In a Changing Europe. Så den 18-23 mars 2005 inkvarterades 15 elever, två lärare och en rektor hos oss. Vi var 15 stycken som hade varsin elev hos oss från början, men på grund av oförutsedda händelser så fick några två elever medan vissa andra inte fick någon.

När vi skulle träffa tjejerna på Centralen var det först lite pinsamt och nervöst från bägge hållen. Vi stod i två grupper, italienska tjejer i en grupp och så vi svenskar i den andra.
Efter ett tag släppte nervositeten och vi började hälsa på varandra och var och en försökte hitta den tjej som skulle bo hos sig.

Den första kvällen tittade vi på tv, och jag som tänkt hitta en film med italiensk text blev väldigt förvånad. Det visade sig nämligen att det bara var Spindelmannen2 och Batman som hade det. Vi tittade istället på Pirates of the caribean.

Pappa och jag ägnade ganska lång tid till att lära Francesca att spela tre kort. Det var väldigt svårt men till sist lyckades vi. Jag blev även glatt överaskad när det visade sig att hon redan kunde spela "Uno" och "Vem där?".

Vi var i Gamla stan fyra gånger och shoppade. En klar succé!
Det enda jobbiga med det var att de gick in i alla souveniraffärer. Då menar jag verkligen ALLA.

En dag var vi på Cosmonova och såg en film om korallreven vilket i alla fall Francesca tyckte var häftigt.
När jag, Tove, Denise, Jessica, Karolina, Bettina och tjejerna som bodde hos oss gick därifrån följde deras rektor efter oss.
Han såg till så att vi alla kom på tunnelbanan och kollade oss. Jag blev lite förvirrad eftersom han inte borde vara med oss utan med vår lärare Jonas och de italienska och portugisiska lärarna. Ja, det var också två portugisiska lärare och hälsade på hos Strandskolan, Ana och Sandra hette dem och ingår också i EU-projektet. Jag frågade Francesca vad rektor Othello Marchetti gjorde där och hon sa att han tappat bort de andra!
Jag ringde då Jonas och berättade för honom att vi hade en borttappad rektor hos oss. Han blev jätteförvånad eftersom de fortfarande var på museet och precis börjat leta efter honom. Jonas var nämligen van vid att rektorn gick iväg för sig själv, så det var inte förrän Jonas och de andra kollat klart på utställningen som de börjat leta efter honom, och det var då jag ringde!
Eftersom rektorn inte kunde engelska fick han snacka med en av de italienska lärarna och de bestämde att de skulle träffas i Gamla stan. Men innan rektorn var helt utom synhåll hann han även missa uppgången från tunnelbanestationen...

Jag hade jättekul och jag längtar verkligen tills vi ska åka till dem i Colle di Val d'Elsa, Toscana, Italien!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan