76-åring hjälper sina kompisar med internet


Aleksandra Hellström 2018-10-27

Internetstiftelsens rapport om svenskarnas internetvanor och digital utanförskap. Digitalt utanförskap är när man inte har internet eller använder sig inte av det och en undersökning visar att ungefär 1,1 miljon svenskar lever i ett digitalt utanförskap och oftast så är det äldre för att den digitala världen går så snabbt fram så dom flesta äldre hänger inte med och det är inte bra för idag så byggs väldigt många tjänster helt digitalt.majoriteten av folk som inte använder sig av internet dagligt är över 76+.

Nikolas Guzman är 76 år och lever med sin fru Olga i en villa i en stad som heter Smila.
När jag skulle intervjua honom så hade han precis kollat på en serie på tv han sa att det vara hans favoritserie.Han berätta att förut så var filmerna svart vita och det fanns inte mycket kanaler att välja mellan det va väldigt få filmer det va nästan alltid samma filmer och serier men nu för tiden så kan jag välja mellan hundratals kanaler och serier.Det är också så hög kvalite på allting som visas på tv.Nu för tiden är min tv stor och platt men för så var den mer som en box och oftast så funkade inte vissa kanaler när man använde boxen.

Jag minns också när man hade den här stora hemtelefonen som man behövde snurra för att skriva in någons nummer för att ringa men nu är det smart phones men jag fattar inte hur dom fungerar så jag använder fortfarande min nokia den är jättebra för den får plats i fickan medans när jag var liten så kunde man inte ta med telefonerna nånstans för dom var för stora och man behövde ett uttag.

Han brukar använda sig av facebook dagligt för att kunna se vad familj och vänner gör.Han berättar för mig att sociala medier gör det enklare för honom att se vad andra gör för det kunde man inte se förut.Han berättar också att skype är jättebra för det kostar inte att ringa och man får se varandra. Det är många av mina vänner som inte har datorer och när nån får en dator så ringer dom oftast till varandra och frågar om hjälp berättar nikolas. Han använder sociala medier dagligt för att se vad som händer i världen och vad släkt och vänner gör.

Nu för tiden så spelar telefoner en väldigt stor roll i ungdomar liv. Dom flesta ungdomarna spenderar mer tid online än offline.Det positiva är att dom hänger med i nyheter mer och ifall dom tex kollar på engelska filmer,serier så blir dom bättre på engelska och skaffar ett större ordförråd.

Det negativa är att folk är på telefonerna för ofta och då blir synen sämre och dom blir mindre aktiva för dom sitter med telefoner eller datorer istället för att gå ut och vara med vänner.

Ifall man kommer från en familj med sämre ekonomi så kanske man inte har råd med att ha en telefon,dator och då så kanske man blir illa behandlad i skolan av andra elever för att man inte har så bra hemma med ekonomin.Men det positiva är ifall man hittar vänner som inte bryr sig om man har en telefon eller inte och då kan man vara med sina vänner mer ofta för att man inte är online hela dagarna och då får man mer tid att vara med familj och vänner.

Förr i tiden så gjorde man läxor hjälpte ens föräldrar mer ofta för man hade mer tid och man kunde inte kolla på google ifall man undrade hur man lagade något man behövde gå till biblioteket eller ha en bok hemma för att veta hur man tillagade rätten.Det positiva var att man kunde vara ute mer och vara med kompisar.

Det negativa är att man inte kunde ringa sina föräldrar eller polisen ifall det hände något när man var ute man behövde gå hem för att kunna ringa,Nu för tiden så är man oftast hemma och kollar på netflix eller spelar och man orkar inte hjälpa tex med disk för man vill fortsätta att spela eller kolla klart på filmen,serien.Det positiva är att det är enkelt att ta reda på princip all information man behöver.

Det negativa är att folk är osociala.Dom flesta ungdomar spenderar flera timmar på internet och inte rör på sig så ifall dom inte rör på sig och bara äter skräpmat så blir dom tjocka och det är farligt att vara väldigt överviktig.

När jag hade pratat klart med Nikolas så tänkte jag hur ofta jag håller på med telefonen medan när Nikolas var liten så fanns det inga smartphones.Men våra likheter är att vi är på datorerna nästan lika ofta och ifall vår släkt,vänner är nån annanstans så ringer jag också dom via skype och telefon.Jag håller också med att internet går väldigt fort fram så ibland hänger man inte med.

Våra olikheter är att han kollar på tv för att se filmer och serier medan jag kollar på netflix för då så kan jag välja mellan flera tusen filmer. Innan den här intervjun så trodde jag att man kolla på tv ganska ofta men det visade sig att man inte kolla på tv så ofta som jag trodde.

Men man hjälpte sina föräldrar mer ofta än vad man titta på tv.Jag visste också inte att det bara fanns hemtelefoner.Jag trodde att man hade telefoner som man kunde ta med vart som helst men det visar hur snabbt utvecklingen av telefoner har gått sedan 2000 för då hade man Nokia medans 18 år senare har vi smartphones som man kan göra nästan allt med.
Jag förstår nu varför folk som är äldre inte hänger med så bra.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan