Den stolta mattanten:
"Ett ärofyllt jobb!"


Alice Alm och Hedda Röstin 2017-04-19

Jonna jobbar.
Bild: Jonatan Åhlund
Jonna jobbar.

I årtionden har eleverna klagat på skolmaten. “Maten är skit!” “Potatisen smakar plast!” “Vi vill inte ha vuxenmat!” Hur många gånger har inte köket fått höra sådana kommentarer från elevrådet? Det som många inte tänker på är att det är sex personer som ska laga mat till 900 elever. Vi intervjuade den nya mattanten Jonna som har förändrat skolmaten positivt.

Det har spekulerats mycket kring ordet “mattant” eftersom att ordet “tant” kan misstolkas som ett nedvärderande ord. Vissa anser att “mattant” inte är en proffsig titel, men Jonna anser att ordet “mattant” är perfekt för hennes yrke.

Det har blivit som en norm att hata skolmaten bland eleverna. Många går till Coop på lunchrasten innan de ens smakat eller tagit reda på vad det är för mat. “En kommentar som är tråkig att höra är att maten är skit när dom inte ens har smakat den. Jag försöker att få eleverna att smaka så mycket som möjligt, testa nya rätter. Då blir jag väldigt glad när de uppskattar den “nya” maten.”, säger Jonna när vi frågar henne om detta.

Mattanterna vill gärna att eleverna ska komma med synpunkter om vad de vill ha för mat, Åke lyssnar. “Men samtidigt måste vi följa vad livsmedelsverket säger, exempelvis måste man ha fisk en dag i veckan.“ säger Jonna.

Men hur kommer det sig att Jonna ens ville börja jobba med mat överhuvudtaget? Intresset av mat har alltid legat henne nära. Ända sen barnsben har maten funnits som ett stort intresse i hennes liv. “När jag var liten bakade mormor alltid allt från grunden vilket gjorde att jag lärde mig mycket.
Min familj hade inte mycket pengar så vi behövde odla vår egen mat vilket gjorde att maten blev väldigt närproducerad“.

Skolan hade inte heller så mycket pengar att laga mat för och därför såg maten, som Jonna beskrev det, väldigt “fattig” och “färglös” ut. “Det går inte att jämföra med dagens skolmat”.
Ända sen hon var liten ville hon bli konditor. Som 16 åring jobbade Jonna i Åbo i Finland, utbildade sig på yrkeslinjen till konditor och flyttade vid 19 års ålder till Sverige.

Vi har hört att Jonna jobbade i restaurangen på Fotografiska museet innan hon började jobba här på Strandskolan.
Hur kommer det sig att hon bytte till Strandskolan?

“Först och främst var det för att min familj flyttade ut hit till Tyresö. Sedan var det för att jag brinner för att förbättra maten i skolan och har alltid sett yrket mattant som ett ärofyllt jobb. Jag tycker att det ska vara fint att jobba i skolan och att yrket borde ha högre status i samhället.”

Avslutningsvis vill vi tacka Jonna för att hon ställde upp på denna intervju, och för att hon och några andra jobbar för att förbättra skolmaten, så att både elever och lärare ska tycka om den.

Bild: Jonatan Åhlund

Bild: Jonatan Åhlund

Bild: Jonatan Åhlund

Bild: Jonatan Åhlund

Bild: Jonatan Åhlund

Bild: Jonatan Åhlund

Bild: Jonatan Åhlund


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan