Det var en gång potatislov


Klara Tryding 2014-11-03


Det här är en intervju med Inger 75-år, om hur det var när hon gick i grundskolan på 1950-talet.

Hur högt gick klasserna i skolan du gick på?
De gick upp till 7:an men jag gick bara till 6:an eftersom jag började realskola.

Fanns det skollunch i skolan?

Nej, man behövde ta med sig egen mat. Det var oftast bara smörgåsar. Man satt i klassrummet och åt tillsammans.

 Hade ni olika klassrum för olika lektioner?

I 1:an och 2:an gick jag i en annan skola och där hade man samma klassrum. I den andra skolan jag gick i satt alla klasser också bara i ett klassrum. De som gick i 3:an och 4:an satt tillsammans i ett klassrum och de som gick i 5:an, 6:an och 7:an satt tillsammans i ett klassrum. Efter att man gått i grundskolan gick man till realskola. Realskolan var frivilligt och motsvarar dagens högstadium, 7:an, 8:an, 9:an och då 10:an/första året på gymnasium.

 Ungefär vilka tider brukade ni börja och sluta skolan för dagen?

Jag cyklade hemifrån runt halv 8 men självaste skolan började 8 på morgonen. Man slutade runt klockan 3 på eftermiddagen som man gör idag.

 Kommer du ihåg om det fanns några regler om hur man skulle klä sig?

Det fanns inga regler om hur man skulle klä sig.

 Hade ni hälsolektioner på exempelvis idrott? Om det, hade ni en bra idrottssal?

Ja, vi hade idrott. På de lektionerna brukade vi friidrotta. Den idrottssalen vi hade tyckte vi väldigt mycket om då men jag vet inte hur fin den är idag.

Hade ni en skolgård ni kunde vara på under rasterna? I så fall vad fanns det man kunde göra?

Det fanns inte så mycket på vår skolgård. Vi brukade för det mesta bara spela fotboll eller brännboll.

Brukade ni ha skollov då och då som man har exempelvis höstlov nu för tiden               

Ja,vi hade lov som idag. Exempelvis höstlov. Då var det mer för att hjälpa till med skörden hemma. Höstlov kommer då från Danmark och hette potatislov. Man tyckte som sagt att barnen på den tiden skulle hjälpa till med skörden och odlingen där hemma (eftersom jag bodde i Skåne). Man tog bort höstlov ett tag efter att jag hade slutat skolan men införde det sen igen för att man tyckte att barnen skulle vara lediga.

Vart hade ni er skolavslutning?

Vi hade just vår skolavslutning i kyrkan. Eftersom det fortfarande inte var religionsfrihet hade de flesta skolor avslutning i kyrkan. Där brukade vi sjunga och göra små uppträdanden som man gör idag.

Tyckte du att just din skola var bra?

Ja, jag tyckte om min skola. Jag tyckte inte om min engelskalärare så mycket dock. På den tiden fick man ju också örfilar om man hade gjort något dumt. Jag kommer ihåg att jag tävlade med killarna om vem som kunde få flest örfilar. Idag tycker jag så klart inte att man inte ska bestraffa barn i skolan med våld. Generellt sätt tyckte jag om min skola ändå.

 

I den här intervjun kan man då se vissa likheter och skillnader från idag. Exempelvis får man inte ge barn örfilar idag som man fick göra då när det gäller uppfostran. En likhet är det där med höstlov som kommer från Danmark som fortfarande finns kvar. Det kommer alltså från att barnen skulle vara hemma och skörda den veckan.

Det var den här intervjun och tack till Inger för att hon ställde upp.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan