Digitaliseringen gör vardagen svår för äldre


Lina Hedman 2018-10-27

IIS har nyligen gått ut med en rapport som visar att cirka 1,1 miljoner svenskar lever just nu i digitalt utanförskap på grund av att dom inte använder internet överhuvudtaget eller bara ibland. Detta digitala utanförskap leder till att dom nås av nyheter senare ,och uppgifter som tidigare varit enkla att utföra nu har blivit oförståeliga då dom blivit digitaliserade, till exempel när man förr gick och betalade räkningarna på banken men nu måste sköta det på datorn.

Jan-Olof Hedman är 76 år gammal och lever i en villa i Tyresö. Han upplever ej att han befinner sig i ett digitalt utanförskap: Jag använder mig av internet dagligen, både på mobilen och på datorn. Jan-Olof har god koll på nyheterna och använder sig av många olika nyhetskällor för att hålla sig uppdaterad: Ja, jag håller koll på de där med nyheter på många sätt, tidning, dator, jag har till och med en tidning kallad Financial times på datorn. När han fick frågan om han använde sociala medier svarade han: Jag är en inaktiv facebookanvändare, jag har det bara för att kunna kommunicera med släkt och vänner. Vanligtvis ringer, sms:ar eller mailar Jan-Olof om han vill kommunicera med andra människor.

Det finns väldigt många fördelar med internet, en av dessa fördelar är alla utgifter rent ekonomiskt som kan försvinna till exempel att man nu kan ta ett möte via skype istället för att resa till den andre eller om man har möjlighetet, kan man jobba hemifrån och därmed spara både tid och respengar. En annan fördel med att kunna jobba på distans är att det finns fler jobbmöjligheter då man kan bli anställd i ett företag långt borta och göra jobbet hemifrån.

En nackdel med vårt digitaliserade samhälle är att alla inte har råd med all digital utrustning som krävs för att ta del av alla fördelar med internet som t.ex en telefon eller Wi-fi. Någonting som hjälper i sjukvården är dom digitala vårdcentralerna. Dom gör att det blir kortare köer på sjukhusen vilket gör att dom som är mer allvarligt sjuka får hjälp snabbare. Dessa digitala vårdcentraler har även sina nackdelar t.ex fel ställda diagnoser och en risk för att man har en för svår sjukdom för att man ska kunna säkerställa den över telefon, vilket gör att man sedan blir tvingad att uppsöka sjukhus ändå. Jan-Olof tycker att det digitaliserade samhället är lite krångligt ibland men han är ändå positivt inställd till all tid som det sparar honom.

En stor nackdel med allt det nya är att dom äldre som inte växt upp med internet får det svårt att hänga med på många olika sätt t.ex uppgifter som att betala räkningar. Detta blev förr gjort genom att ta med sig pappren till banken och betala där medans man nu måste göra det på datorn. Problemet med det är att inte alla, speciellt inte dom äldre, förstår hur man ska göra det på datorn. Jag använder mig väldigt mycket av internet, allt från att chatta, till att spela och titta på filmklipp medan Jan-Olof mest använder internet till att hänga med i nyheterna och hålla kontakten med andra människor. Stora delar av mitt liv och mitt sätt att underhålla mig på finns i mobilen medan farfar som har växt upp utan internet, är van vid att lösa saker på annat sätt och är då inte alls lika beroende av mobilen.

En likhet mellan vår internetanvändning är att vi båda använder internet för att kommunicera med andra och vi båda är inga personer som delar med sig av hela sitt privatliv. Vi båda har sociala medier men använder det mest för att se andras inlägg och för att skriva till vänner och familj.

Jag är positivt inställd till digitaliseringen och gillar att kunna hänga med i vad som händer i andras liv eller titta på youtube klipp men tycker även att det är dåligt med alla risker som det medför till exempel att några utger sig för att vara någon annan eller bedrägeri som att bli bestulen på pengar över nätet. Jag tycker att det är tråkigt att det är många som inte hänger med i den digitala världen och kan ta del av alla fördelar men samtidigt så hjälper tekniken så många så det blir nog bra ändå.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan