Lär känna fältassistenterna i Tyresö kommun


Alva Temse och Emmie Lunberg 2022-03-30


På skolan har man börjat se allt fler obekanta ansikten. Vi på Strandaren träffade fältassistenterna en eftermiddag i februari för att få reda på vad de egentligen ville och vad deras uppgift är.
För tillfället jobbar det fyra fältassistenter i Tyresö kommun.

Under denna intervju kunde vi få tag på Marcus och Matilda som är nya fältassistenter inom Tyresö kommun och Emelie som jobbat i 1,5 år. Fältaren Monica brukar också vistas på fälten men tyvärr kunde hon inte medverka under intervjun. 

Det är däremot inte bara på skolan som man kan hitta fältassistenter. De rör sig runt om i hela Tyresö nära ungdomar på både kvällar och under dagen. Något som alla fältare är överens om är att frivillighet är väldigt viktigt. Ingen behöver prata med fältare men de finns alltid där för att skapa trygghet, glädje och gemenskap. Vi frågade fältarna vad de tycker är viktigast med deras jobb:

  • Många vet inte vad en fältassistent är men vi vill visa att vi är ungefär som kuratorer på fält. Det viktigaste är att barn ska kunna prata med oss om vad de vill. Det tar däremot ofta väldigt långt tid till att få ungdomars förtroende. Vårat jobb bygger mycket på tillit, respekt och trygghet. 

Marcus som jobbat som fältassistent i många år berättar om ett fint minne som sitter kvar i honom:

  • Trots att det tar tid för att vinna någons förtroende kan ett enkelt ord som ett “hej” göra någon väldigt glad.
    Ett minne är en ungdom som kom fram till mig och sa att jag hade betytt väldigt mycket. Att bara få bekräftelse av ungdomar gör mig väldigt berörd eftersom att det finaste vi vet är att göra skillnad. 

Alla fältare tycker att det roligaste är att möta ungdomar och ge glädje, få chansen att stödja och hjälpa. Något de också gillar är att de får röra sig på så många olika platser.
Var fältarna än befinner sig är det viktigast att kolla hur ungdomar mår. Det går att prata med en fältassistent oavsett hur man mår. Ofta kan de hjälpa ungdomar med att diskutera problem eller så hjälper de ungdomar till vidare vägledning. Ibland kan man också bara träffas och göra aktiviteter som att pärla pärlplatta eller spela fotboll. 

  • Då vi skolfältar diskuterar vi oftast viktiga ämnen som grupptryck, våld i unga relationer och psykisk ohälsa.
    Vi brukar också besöka elever i årskurs fem för att diskutera våld och åskådarperspektiv. 

Vi frågar också fältarna varför de valde att jobba som just fältassistenter. Det som alla har gemensamt är att de alltid velat jobba med barn och ungdomar. Emelie och Matilda är socionomer i grunden och Marcus är har jobbat som fritidsledare. Fältassistenter blev det perfekta jobbet eftersom att man får jobba med alla ungdomar samtidigt som det är frivilligt. 

Om man vill nå fältarna kan man bland annat hitta dem på instagramsidan @faltarnatyresö. Telefonnummer finns också på hemsidan och instagramsidan.

Vi avslutade ntervjun som vanligt, med tre snabba:

  1. Godis eller glass? Marcus - godis Matilda - godis Emelie - godis

  2. Sommar eller vinter? Marcus - sommar Matilda - sommar Emelie - sommar

  3. Katt eller hund? Marcus - katt Matilda - katt Emelie - hund


F.v. Marcus, Monica, Matilda och Emelie.
F.v. Marcus, Monica, Matilda och Emelie.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan