Klimatmöte i Köpenhamn-läs vad Ola sett med egna ögon.

Ola Skinnarmo om livet som sann äventyrare


Linnea Carlström 2009-03-17

Ola Skinnarmo och Strandarens chefredaktör tillika reporter Linnea Carlström.
Bild:Lars Carlström
Ola Skinnarmo och Strandarens chefredaktör tillika reporter Linnea Carlström.

Den 7 mars år 2009 guppar båtmässan "Allt för sjön" fram på Stockholmsmässan. Ola Skinnarmo, Sveriges främsta äventyrare, har kommit till mässan för att hålla föredrag och tala om äventyret som näst står på tur. Den 15 juni 2009 går han nämligen ombord på båten Explorer of Sweden och ger sig ut på seglarexpeditionen Nordostpassagen. Strandaren fick en intervju med Ola som berättade om hur det är att uppfylla sina drömmar, men även om det äventyr som nalkas i sommar.

Ola Skinnarmo är bara 37 år men har redan hunnit se det mesta av vårt jordklot. Han vet hur man färdas på havet i orkan och hur man hälsar på både valrossar och isbjörnar. Framförallt är han expert på hur man skidandes på egen hand, som förste svensk, når Sydpolen. Under hela äventyrarens föredrag kan man ana den röda tråden - hur långt man kommer bara genom att skåda världen med positiva ögon. Detta har gjort att Ola Skinnarmo alltid överlevt det farligaste. Redan som elvaåring hungrade han efter spänning och besteg Sveriges högsta berg. De långa kliven uppför Kebnekaise skulle absolut inte bli de sista, eftersom han senare genomförde ett tiotal expeditioner och ett liv som sann äventyrare.

Vad var det som fick dig att öppna ögonen för äventyr?

Det var min mamma och min pappa. Mamma var mulletant och pappa hurtig norrman så det var inte så konstigt att jag blev intresserad av friluftsliv redan från barnsben. Jag lever världens bästa liv. Att vara ute i vacker natur och se saker som få människor har fått chansen att se är kul, säger Ola och ler.

Hur kan en vanlig dag i ditt liv se ut?

En vanlig dag kan se väldigt olika ut, svarar han. Mestadels jobbar jag som en "vanlig" person. Då är jag på mitt kontor och fixar och donar med papper eller reser runt i Sverige för att hålla en massa föredrag. Om man är ute och seglar är det lite annorlunda. Man går upp tidigt på morgonen, jobbar i några timmar, äter, sover, äter och seglar. På expeditioner är livet mycket mer inrutat.

På vilket sätt märks klimatförändringarna när du är ute och reser?

Jag har sett med egna ögon att glaciärerna och havsisen smälter dramatiskt, vilket leder till att havsnivån stiger. Stora delar av Asien får mycket av sitt vatten ifrån Himalaya där glaciärerna smälter mer och mer. Om de försvinner helt så kommer det inte att finnas vatten året runt till alla miljontals människor som bor i Asien.
Nej, det är skrämmande, säger Ola allvarsamt.

Vad kan man göra åt klimatförändringarna?

Dels kan man försöka påverka sina politiker, men också tänka rätt. Nanny - Maja Anderback, en otroligt häftig och ung tjej, har skrivit en bok om klimatförändringar som heter "Vem fan bryr sig?". Jag tror att man kan lära sig en hel del av andra och få inspiration, säger han.

Vad är målet med expeditionen Nordostpassagen?

Målet är att ge mig ut på ett långt och spännande äventyr i spåren av Nordenskiöld, berättar han. Nordenskiöld är en av de största äventyrarna vi har haft i Sverige (reds. anm). Målet är även att visualisera de förändringar som sker uppe i Arktis. Vi vill få människorna att tänka till och reagera. Just nu är Nordostpassagen min drömexpedition. Min första dröm var att skida till Sydpolen och den drömmen förverkligade jag. När man har uppfyllt en dröm så tar man sig an en ny.

Har du någon speciell sak som bringar extra tur på expeditionerna?

Ja, jag hade ett par kalsonger som jag gjort i fleece.
De hade jag på både Svalbard, Grönland, Sydpolen och Nordpolen, säger Ola.

Hur många minusgrader har du upplevt?

Fyrtiosju eller femtio minusgrader är nog det kallaste jag har upplevt. Då är det verkligen kallt och man fryser ärligt talat hela tiden. Samtidigt blir man varm när man kommer in i tältet och kan laga god mat, svarar han och verkar frysa bara vid tanken på minus fyrtiosju grader.

När blir du rädd?

Jag blev rädd en gång då jag ramlade ner i en glaciärspricka. Det viktiga är väl att man agerar på ett sådant sätt att man inte låter rädslan ta överhand.
Att göra det hela till något positivt, säger Ola.

Hur viktigt är det för ungdomar med förebilder?

Jag tror det är bra att man har förebilder, konstaterar han. Man kan tänka "Kan de kan jag". Jag har skidat både hit och dit och blivit Sveriges äventyrare nummer ett, men det är inte för att jag är så otroligt stor och stark, utan för att jag har haft förebilder. Jag har blivit inspirerad av dem och vågat ta tag i mina egna drömmar. Man måste våga drömma, men också inse att det är hårt arbete och fokus som gäller om man vill lyckas nå ända fram. Själv är jag ett bevis på att ingenting är omöjligt.

Vad fikar man under en expedition?

Ja, det är mest blåbärssoppa och hårda överlevnadskex. Det kanske inte är min favoritfika, men en kanelbulle och mjölk är ju inte fel, säger Ola som verkar svara på denna fråga för första gången i sitt äventyrliga liv.

Supersnabba frågor

Niklas Rosélius (t.v.), en av åtta i besättningen som ska med på expeditionen Nordostpassagen, tillsammans med Ola Skinnarmo (t.h.)
Bild:Lars Carlström
Niklas Rosélius (t.v.), en av åtta i besättningen som ska med på expeditionen Nordostpassagen, tillsammans med Ola Skinnarmo (t.h.)

Sydpolen            Nordpolen X
Land                  Hav X
Gummistövlar       Snöskor X
Kyla X                Värme
Högt X               Lågt
TV-kväll hemma    Resa jorden runt X

Om alla människor från världens alla hörn hade samma varma personlighet som Ola Skinnarmo, skulle inte de där femtio minusgraderna höjas till femtio plusgrader i sådana fall?

Man kan lugnt konstatera att vi behöver någon som Ola. Någon som skakar allt negativt uppochner så att de förvandlas till ljuspunkter i livet. Oavsett om det är Kebnekaise eller en liten småsten han bestiger, kommer han alltid vara en enormt modig äventyrare för oss allihop.

Strandaren ser fram emot att följa Ola Skinnarmo och hans besättnings förberedelser inför Nordostpassagen. Vill du också göra det? Gå in på Olas hemsida för att läsa mer!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Häftigt! Charlotte 2009-03-18


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Jonatan