Strandaren tar pulsen på rektor Monica


Harriet Ohlson och Alba Beneduce 2023-11-17

Monica Nyberg är vår rektor här på Strandskolan.
Bild: Harriet Ohlson
Monica Nyberg är vår rektor här på Strandskolan.

Vi på Strandaren som går i årskurs 7 har intervjuat skolans rektor Monica Nyberg. Vi har frågat om både framtidsplaner inför Strandskolan och Monicas fritid. 
 

Monica berättar om hennes framtidsplaner inför Strandskolan. Hon har planer på en utbyggnadsprocess. Hon berättar att arkitekter har gjort en förstudie kring detta, som politikerna i kommunen förhoppningsvis i år ska fatta ett beslut om. Ifall de tackar ja till förslaget och det går snabbt så kanske vi har en utbyggd skola om några år. 

Hon satsar också på att fortfarande ha en framgångsrik skola som ständigt utvecklas och förbättras.

Sedan Monica blev rektor har det förändrats ett antal saker, till exempel har eleverna haft möjlighet att jobba mer digitalt.
Hon har även utvecklat och arbetat på fritidsverksamheten och likabehandlingsarbetet.

Vi frågade även henne om vad hon gillar med sitt jobb som rektor, respektive inte gillar.
Det hon uppskattar och tycker är roligast är att det ger barn och ungdomar rätten till utbildning och att lära sig, att hon därför känner mening med att gå till jobbet. Hon gillar också att hon har möjligheten till att påverka. Det Monica gillar minst med sitt jobb är att hon behöver skriva mängder av rapporter som tar mycket tid och inte är lika roligt. 

Vi frågade henne vilket yrke hon skulle välja om hon inte var rektor. Hon svarar då att mänskliga rättigheter eller utvecklingsfrågor skulle vara något för henne.  

Som liten hade Monica inga planer om att jobba inom skolområdet, utan hon ville bli sångerska eller skådespelare. När hon hade blivit äldre så började hon läsa teoretisk filosofi, idéhistoria och dramapedagogik. Sedan så kom hon på idén att börja plugga till lärare. Nu har hon jobbat här på Strandskolan i sju år, och har varit skolledare sedan år 2005. 

Om hon behövde ändra tre saker på Strandskolan nu, så säger Monica att det skulle vara följande: lokaler, snabbare inköp av läromedel och mer konstnärliga uttryck.

Hon berättade att hon börjat äta mycket vegetariskt, eftersom att hennes son har blivit vegetarian. Vi fick reda på att hon gillar all typ av musik, men hon sade att hon just nu lyssnar mycket på jazz. 

Monica berättar att hon har många intressen. Några av dem är att odla, umgås med människor och att träna, men då ska det helst vara i grupp. Hon gillar även kultur, som till exempel teater och bildkonst.

Tre snabba med Monica:

Matte eller No? 

No.

Vara vuxen eller vara barn?

Vuxen.

Mörk eller vitchoklad?

Mörk choklad. 

Vi tackar Monica för intervjun att tomten har med sig mörk choklad till de vuxna på julafton.

 

Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandskolanReportrar utan gränserEuropaportalenEuropean schoolnetLearning cornerBBC NewsJuniornyheternaStrandarens XSkolmat


SjukanmälanMejllogga

Stockholm infoBarnombudsmannenStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Astrid, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan