Strands snabbaste elev


Astrid Haglind och Tilda Brandin 2014-10-23

Linus är nöjd med tillvaron även om det ibland är svårt att hinna med allt som ska göras.
Bild:Jonas Åhlund
Linus är nöjd med tillvaron även om det ibland är svårt att hinna med allt som ska göras.

Linus Lundqvist går i nian på Strandskolan. Han sliter med läxor och prov som alla vi andra elever. Men han har också ett annat liv utanför skolan – han är en av de bästa racingförarna i Sverige. Ja, till och med en av de bästa i hela världen!

Vi träffar Linus i biblioteket en fredag förmiddag. Han berättar att han just gjort klart några läxor. Under helgen ska han göra de fystester som alla medlemmar i landslaget måste göra.
Han är nämligen en av de bästa gocart-förarna i landet och han tävlar även utomlands.

-I år så har jag kört i sju olika länder, så det blir mycket resande, berättar han.

 Linus tävlar för en klubb som heter KAK, vilket står för Kungliga Automobilklubben. Det är bara cirka 25 förare som får vara medlemmar, och prins Carl-Philip är en av klubbkompisarna.

 Det är en dyr sport, berättar Linus. Både resor och utrustning kostar mycket, och de stora tävlingarna pågår under flera dagar. Därför krävs mycket hjälp från exempelvis företag som sponsrar.

 Det finns också en baksida med att vara en del av världseliten. Linus erkänner att det är svårt att hinna med skolan. Men det finns lösningar.

-Jag har med mig böckerna när jag reser. Och under praoveckan fick jag istället sitta i skolan och plugga ikapp, berättar han.

Linus berättar att hans största vinstpokal är en och en halv meter hög, men man kan också vinna stora pengar. Största summan ligger runt hundratusen kronor.

I år så har teamet haft stora framgångar, exempelvis i världsmästerskapen som i år gick i Frankrike. Där slutade Linus på en fjortonde plats, av nästan hundra tävlande.

-Fjortonde bäst i hela världen, det är ändå ett godkänt resultat, säger Linus och skrattar.

 Det är bara att hålla med, och önska skolans snabbaste elev lycka till i framtiden.

Besök gärna Linus hemsida för att få reda på mer.

 

Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandskolanReportrar utan gränserEuropaportalenEuropean schoolnetLearning cornerBBC NewsJuniornyheternaStrandarens XSkolmat


SjukanmälanMejllogga

Stockholm infoBarnombudsmannenStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Thilde, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Astrid, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan