Vad skulle jag göra 1952 på en bondgård i Småland?


Anna Tiricke 2018-10-27

Man kan tro att det är självklart att man inte skulle kunna leva utan internet. Men enligt internetstiftelsen rapport så är det faktiskt runt en halv miljon svenskar som idag aldrig använder internet och 600 000 som inte använder det dagligen. Alltså 1,1 miljoner (ungefär en 1/9 av Sveriges befolkning) som inte är inne dagligen på internet. De lever i ett digitalt utanförskap, detta rör mest kvinnor, de som bor på landsbygd, låginkomsttagare, lågutbildade men framförallt de äldre.

Kristina Bengtsson är 79 år och bor i Linköping, hon är en av de som inte lever i ett digitalt utanförskap. Jag brukar söka information, smsa, vara inne på facebook och så är jag sällan inne på messenger när jag chattar med mina målarvänner, säger Kristina Bengtsson på en intervju den 15 oktober. Hon gör i princip allt på internet, hon gör sina bankärenden på internet, hon kontaktar folk på internet, och hon kollar nyheterna på internet.

När Kristina var liten skedde dock knappt något på internet. Det 13 åriga Kristina gjorde år 1952 på en bondgård i Småland var att bland annat åka och bada, läsa en bok och hjälpte till på bondgården hon bodde på. När hon skulle kontakta släkt/vänner var det genom brev/vykort vilket kunde ta betydligt mycket längre tid än att bara skicka iväg ett meddelande, det kunde hända att hon lånade en telefon och ringde med den men det var ytterst sällan.

Internet är något många använder och har väldigt stor nytta av. Man kan bland annat få reda på vad för väder det ska vara, man kan chatta med vänner/släkt, man kan spela spel och kolla på program. Man kan göra nästan allt på internet, nuförtiden handlar man även mat, kläder och möbler på internet, man kan ha en läkare via internet och man kan “träffa” folk genom internet.

Allt detta kanske de flesta ser till en fördel men det finns även nackdelar med allt detta. Det kan leda till att folk går ut mindre, vilket kan leda till att man träffar färre personer och folk kan helt enkelt sitta fastklistrade framför sin mobil/dator. Men allt detta påverkar också samhället och individen ekonomiskt. När vi till exempel handlar saker på nätet påverkar det samhället positivt ekonomiskt. Jag menar om vi inte skulle haft internet skulle det varit mycket färre människor som handlade saker, alla skulle inte orkat att gå till en affär när de skulle köpa kläder. Det är faktiskt enligt SVT nyheters rapport 14% av den totala kläd- och skohandeln som sker på internet.
Men detta betyder också att vi individer slösar mer pengar på internet. Det kan komma upp reklam och rekommendationer som gör så att vi handlar allt för mycket som vi egentligen inte behöver. Men så klart så finns det ju en fördel med att vi kan e-handla, att de som bor på landet varje gång skulle gå till en butik när de skulle handla skulle ju nästan vara omöjligt.

Ja, internet använder väl det flesta och ja det har väl påverkat mig väldigt starkt också. Jag skulle nästan säga att jag är mer på internet än vad jag är “i det verkliga livet”. Vad skulle jag göra utan internet. Vad skulle jag göra år 1952 på en bondgård i Småland? Kanske ungefär samma sak, läsa, bada och hjälpa till på bondgården. Nu är det däremot en skillnad, jag använder säkert internet dubbelt så mycket som Kristina gör. Jag kollar på serier, youtube, instagram, snapchat och jag ringer, smsar och lyssnar på musik varje dag. Vilket som faktiskt är väldigt underhållande och jag tror att det skulle vara svårt om vi inte hade internet men majoriteten använder det alldeles för mycket, vilket som måste minskas.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan