Favorit i repris: SO-arbete i årskurs 8, år 2005.

Kärlek och vänskap


Liv Bolmgren 2005-01-12

Kärlekens tecken.
Kärlekens tecken.

Kärlek och vänskap - två viktiga ingredienser i livet. Vad är kärlek? Vad är vänskap?

Kärlek och vänskap hittar man överallt, i alla länder, i alla kulturer. Men kärlek är inte detsamma för alla. Den kan betraktas på flera olika sätt. T.ex. Giriama- folket i Kenya betraktar kärleken som något skadligt och farligt. Vissa som har studerat afrikanska kulturer har inte förstått deras syn på kärlek och sexualitet, och därför påstått att i Afrika så finns det ingen kärlek. På samma sätt tror en del unga att gamla inte kan bli kära.

Kan gamla bli kära?
Jag tror till hundra procent på att gamla kan bli kära. Varför skulle dom inte kunna bli det?
Många unga tror att gamla inte kan bli kära, att det är lite äckligt med gamla som håller på och så. Det tycker jag också, men visst kan de bli kära. Och det är inte heller bara nu, i våran tid, som man kan snacka om riktigt kärlek. Riktig kärlek fanns faktiskt förr.
Likaså är det med småbarn, de kan också bli kära men att det som dom känner kanske mer är som en förälskelse. Jag tror inte riktigt att dom älskar personen i fråga. Fast visst finns det småbarn som blir riktigt kära.
Kärleken är oändlig, alla kan bli kära. Det finns ingen som kan säga att den och den inte kan bli kära, utan det kan vem som helst bli. Gammal eller ung, kärleken har ingen ålder.

Är det någon skillnad mellan tjejers och killars syn på kärlek?
Jag tror inte att det är så mycket skillnad på tjejers och killars syn på kärlek. Båda tycker väl att kärleken är något bra att ha, härligt och så, men kanske att vi upplever den olika. Tjejer upplever kärleken som något vackert och romantiskt. Vi tjejer är mer öppna än killar och har lätt att prata med sina kompisar om t.ex. ”den stora kärleken”, och att visa sina känslor. Killar kan också vara väldigt romantiska och blir nog minst lika kära som tjejer, men att dom visar sina känslor på ett annat sätt. De har heller inte lika lätt för att prata med sina kompisar om sådana saker.

Hur kärleken kan vara varierar mellan olika människor. Så här låter en dikt om kärlek, skriven av Maria Wine och den heter Älska mig.

Ӏlska mig
men kom inte för nära
lämna plats åt kärleken
att skratta åt sin lycka
låt alltid en eld av mitt blonda hår
vara fri.”


Jag tycker om den dikten; hur hon skriver att man måste lämna plats åt kärleken. Kanske hon menade att man inte ska utnyttja den för mycket. Man kan älska utan att komma för nära, att låta kärleken få andas liksom.
Dikter är ett väldigt bra sätt att beskriva kärlek på.

Kärlek i andra kulturer
I många länder får man inte välja vem man ska gifta sig med, det bestämmer föräldrarna, oavsett om man älskar någon annan. Här i Sverige får man gifta sig med den man är kär i.
Jag tycker det är bra att Sverige är ett sånt fritt land. Det handlar ju om ens egen framtid, ens egna känslor.
Alla borde ha rätt till att bestämma över sig själv, sin kropp och sin framtid; den man kanske ska leva resten av sitt liv med.
Att inte få bestämma över sig själv är nog väldigt kränkande och deprimerande. Någon annan säger till dig att du måste gifta dig med en person, och som du inte älskar.


Syskonkärlek
Det finns annan kärlek; syskonkärlek. Killar och kompisar kan komma och sedan gå. Men syskonen, hela familjen, har du alltid kvar. Syskonen och föräldrarna är de som man älskar allra mest, men som man också bråkar mest med. Det vet nog du som har syskon. Man kan ofta ha konflikter med sina syskon, men det löser sig och man lär sig av det och det kan man sedan ha nytta av i livet. Att ha syskon är bra för att man har roligt på ett annat sätt än med sina kompisar, och man är sig själv helt och hållet. Det är alltid skönt att ha någon annan än föräldrarna som man kan umgås med.

Vänskap, vad är det?

”...det finns ingen lycka som går upp mot glädjen att finna ett hjärta som förstår.”
Victor Robinson

Vänskap är att ha en eller flera vänner som man kan lita på.
Jag ställde två frågor om vänskap till Andrea Linnerheim, 14år, och hon sa såhär:

Hur tycker du en riktig vän ska vara?
– En riktig vän ska vara omtänksam, bryr sig om en, vara lätt att prata med och som lyssnar och som det går att lita på.

Kan man vara vän med en av motsatt kön eller en vuxen?
– Om det är en riktig vän. Det spelar ingen roll om det är en kille eller vuxen. Bara man tycker om att vara tillsammans med personen, har samma intressen och har kul ihop, och att man kan lita på varandra. Som en helt vanlig vän.

Vänskapen förr
När två nordiska förfäder ingick i ett speciellt vänskapsförbund kallas det fostbrödralag. Det var alltid män eller pojkar som blev vänner på det viset. De blandade blod med varandra genom att de skar sig i fingrarna och lovade att ställa upp för varandra i alla lägen.
Fostbrödralag kallas det för att vännerna blir som bröder, alltså nära släkt. Det var det naturliga sättet att komma varandra nära.

Men hur kvinnors och flickors vänskap såg ut förr talar inga gamla berättelser om. Men så var det ju bara pojkarna som räknades på den tiden. I sagor och myter ser pojkarnas vänskap tydligen ut på ett alldeles särskilt sätt; de var mycket krig, våld, mycket blod och hjältemod. Men så allvarligt kanske det egentligen inte var.


”Kom till mitt hjärta
Stanna i mitt hjärta
Lämna mig aldrig
Vi två kan bli ett”

Liv Bolmgren


Källförteckning:
Litteratur: Religionskunskap Tema 5-8 s.
SO-häftet
Poesi om kärlek
Internet:
http://www./medlem.spray.se/bettyboop1/newpage7.html
Intervjuer:
Andrea Linnerheim

Liv Bolmgren, 8b Strandskolan

Kommentera Tipsa en vän Skriv ut
Kommentarer
4. fan Peddo perra 2011-05-17
3. tack Anonym 2008-05-28
2. :D sara 2007-09-13
1. Bra artikel Amanda 2005-01-14


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan