Strandskolan får fint besök!


Karolina Hestell 2005-01-26

Maja Zovko och Jocke Karlsson ler mot kameran.
Bild:Karolina Hestell
Maja Zovko och Jocke Karlsson ler mot kameran.

Vad vet vi egentligen om homosexualitet? Inte mycket, menar Maja Zovko, informerare på RFSL: ”I biologiboken finns det oftast bara ett par rader om homosexuella, och vad det innebär att vara det.”

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, är till för att kämpa för homo- och bisexuellas rättigheter. Dessutom åker de runt i skolor och informerar. Maja Zovko och Jocke Karlsson är två av dem. I tordags den 18 november, när Maja och Jocke befann sig i Strandskolan, passade Karolina Hestell (8B) och Sofia Nilsson (8B), två av Strandarens kvicka reportrar på att intervjua dem.

Maja och Jocke tycker att det är kul att åka runt i skolorna och informera. "Det är kul att höra vad ungdomarna har att säga. Bilden av homosexuella kan förändras till det bättre när vi har varit där", säger Maja.

Det verkar som om informerarna är väldigt eftertraktade. Vi får höra att de under våren besöker mer än 30 platser. Det handlar om allt från någon gång per vecka till hela 5 gånger på en vecka!
Förutom skolans mellan-och högstadium besöker de även gymnasium, vissa jobb och lärarförbundet.

Maja och Jocke arbetar inte med informerandet på heltid utan har andra jobb också. Vi reportrar undrar om det inte blir mycket, men Maja svarar med ett: "Det är bara trevligt att arbeta med olika saker. Det är kul att känna att man behövs."

De har nästan aldrig mött kritik, men Jocke minns en gång då en pojke som satt i bänken blev alldeles röd i ansiktet av ilska och var tvungen att hållas fast av tre lärare. Men de allra flesta lyssnar utan klagomål.
De vanligaste frågorna som ställs till informerarna är förstås vad släkten och vännerna sa när det kom ut att de var homosexuella.

Vi avslutar med ett fint foto och tackar för att vi fick intervjua Maja och Jocke, som så vänligt ställt upp på våra hårda villkor.

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv ut
Kommentarer
2. Snygg artikel Karolina! Sofia 2004-11-24
1. Välskrivet och intressant. Jonas 2004-11-23Sjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Lovisa, Lilly, Tyra, Ellen, Emma, Sofia, Elsa, Vera, Emmie, Gabriella, Maja, Linn, Alva, Ingrid, Jonatan