Månadens recept april


Linnea Andrae 2016-04-10


Hej!
Nu blir det Succékakor som jag gjorde i en av de tekniska utmaningarna i
"Hela Sverige Bakar Junior".
Dessa spröda kakor är inte så vanliga nu för tiden men goda är de!

Spröda Succékakor fyllda med hemlagad vaniljkräm. Bjud på dessa små kakor till fikat eller festen!

Succékakor, cirka 12 stycken.
50 g smör
3 dl havregryn
1 ägg
1 1/2 dl socker
1 msk vetemjöl
1 tsk bakpulver

Vaniljkräm:
1 ägg
1/2 dl socker
1 tsk maizena majsmjöl
1 dl vispgrädde
50 g smör
1/2 vaniljstång

Succékakor, gör så här: Värm ugnen till 200 grader (175 grader om varmluft). Smält smöret.
Häll det smälta smöret över havregrynen. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt grynblandningen och mjöl/bakpulvret. Blanda ordentligt och låt stå i 5 minuter.

Klä plåtarna med bakplåtspapper. Klicka ut smeten med en tesked. Grädda kakorna i mitten av ugnen i cirka 5-6 minuter, tills kakorna blir gyllenbruna och lite mörka i kanterna.

Vaniljkräm, gör så här: Dela vaniljstången, skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull. Sikta ner maizena i kastrullen. Vispa ner ägg, strösocker och vispgrädde i kastrullen.
Sjud krämen ett par minuter och vispa hela tiden tills krämen blivit tjock. Ta bort kastrullen från värmen och klicka i smöret. Blanda om ordentligt så smöret smälter i krämen. När kräm och kakor svalnat: Klicka en klick av krämen på en kaka täck med en annan kaka som lock.
Använd gärna sprits när du lägger krämen på kakorna.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan