Eleverna i årskurs åtta skriver debattartiklar.

Ät mer vegetarisk mat för miljön, djuren och hälsans skull


Karin Bigert 2022-02-27

I dag äter vi svenskar enorma mängder kött, vilket varken är hälsosamt för oss eller miljömässigt hållbart. En genomsnittlig svensk äter ca. 84, 1 kg kött per år och animalieproduktionen globalt motsvarar nästan 15% av världens växthusgasutsläppenligt FAO, FN:s fackorgan för jordbruk, skog och fiske. Vi måste alla äta mer vegetariskt för att minska koldioxidutsläppen globalt!

 

Köttets negativa inverkan på klimatet beror framförallt på de växthusgaser som släpps ut i atmosfären i samband med uppfödningen, vilket i sin tur medverkar till den globala uppvärmningen. Att föda upp djur kräver extrema resurser, där bland annat enorma markareor till skillnad från exempelvis odling av spannmål,  grönsaker, frukt och andra vegetabiliska proteiner. Som sagt motsvarar djurproduktionen nästan 15% av världens totala växthusgasutsläpp. Kor, får och andra idisslande djur orsakar på grund av sin fodersmältning  stora utsläpp av metan. Exempelvis orsakar nötkött så mycket som 23-39 kg koldioxidexidekviteter per kg kött bara i Sverige, trots den “extremt goda djuromsorgen” och den högt prioriterade miljöfrågan vilket på många sätt skiljer sig från det flesta andra länder där djurhållning och miljö inte prioriteras lika högt samt där exempelvis stora mängder antibiotika används under hela uppfödningsperioden, konstaterat av statistiska undersökningar. Animaliska produkter orsakar betydligt mycket större utsläpp än exempelvis linser, en vegetabilisk proteinkälla som enbart bidrar med 0,1 kg koldioxidexidekviteter per kilo kokt produkt. 

Den som äter rött kött dvs (nöt-, lamm- och griskött) löper en ökad risk att drabbas av hjärt och kärlsjukdomar och dessutom många olika sorters cancer uppger forskare från Harvard-universitet vid en jättestudie där över 121 000 kvinnor och män ingått. Studien har placerats i tidskriften “Archives of international medicin”. I studien bekräftas även att processat och halvfabrikat rött kött som pastejer, skinka, korvar osv är allra farligast att konsumera. Framförallt tjocktarmscancer, en typ av cancer som i stor utsträckning kunnat kopplas till köttätare. Även prostatacancer kan ha kopplingar till köttkonsumtion men inte alls  i samma utsträckning, hävdar bland annat Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi på karolinska institutet. Alicja Wolk anser även att studien från Harvard är högst trovärdig med tanke på det höga antalet personer som medverkat samt den långa uppföljningstiden.

Fler än 100 miljoner djur dödas varje år i svenska slakterier. På slakterierna möts djuren av stånga, främmande och rent av skrämmande miljöer och tvingas i många fall även övernatta en natt på slakteriet efter redan extrema påfrestningar i små utrymmen under ett flertal timmar vid transporten. Enligt en studie från livsmedelsverket övernattar ca. 44% av grisarna och nötdjuren samt 60% av fåren dagen innan slakt. Grisarna exempelvis, som både är intelligenta, sociala och som på många sätt liknar människor i framförallt deras psykiska förmågor blandas med varandra från olika ställen innan slakten, detta skapar stor oro. Detta leder i många fall även till både slagsmål, oroligheter, stress och skador. Vid bedövningen förekommer även där brister. När större djur ska föras från uppställningen till bedövningen utsätts de ofta för brutal hantering för att röra sig framåt. Slag med tillhyggen, slag mot huvudet, användning av elpåfösare och omvridning av djurets svansar förekommer trots att detta är förbjudet i Sverige, uppger djurens rätt på deras hemsida. 

Men vi har ju alltid ätit kött, eller hur?

Som pescetarian, eller vegetarian får man ofta höra att “människan har alltid ätit kött”. Personer förväntar sig alltså i regel att kött är bra för oss, eller till och med livsnödvändigt för människan. Frågan är om detta är ett giltigt argument?

Arkeologiska studier visar mycket riktigt att kött eller animaliska produkter varit en varierande del av vår kost under i princip hela vår existens. Dock finns inga arkeologiska studier som visar på vilken kost vi faktiskt blivit friskast utav. Däremot de studier som gjorts i modern tid och de studier som gett oss kunskap om vilka livsmedel som ökar respektive minskar risken för sjukdomar generellt är vad vi bör förlita oss på. Dessa studier har visat entydigt att vi blir friskare ju mer från växtriket vi äter och ju mindre animaliska och processade livsmedlen vi konsumerar. Liknande studier visar även på att veganer är friskare än vegetarianer som är friskare än pescetarianer osv. Ju mer från djurriket vi utesluter och ju mer från växtriket vi lägger till, ju friskare blir vi.

Jag som pescetarian sedan cirka två år tillbaka kan även inflika att en mer växtbaserad kost gjort underverk för både mitt psykiska och fysiska välmående. Jag känner mig friskare, piggare, starkare och mer motiverad till fysisk rörelse än tidigare. Min hud har även förbättrats drastiskt och jag känner inte samma trötthet efter jag har ätit längre. Ändringen av min kost har förändrat mycket och det ena har lett till det andra som slutligen lett till ett friskare jag och förhoppningsvis även en friskare framtid. 

Ät mer vegetariskt för både din hälsas skull och för miljön runt omkring dig! Tänk även på djuren, minsta lilla nedtrappning av vardera individs köttkonsumtion kan rädda miljontals djur varje år, göra dig friskare och minska miljöförstöringen. Tänk på hur mycket en så liten förändring kan göra för både dig, djuren samt vårt klimat. Ta ditt ansvar och minska din köttkonsumtion!

Information tagen från:

https://www.djurensratt.se/

https://www.livsmedelsverket.se/

https://svensktkott.se/om-kott/miljo-och-klimat/kan-kott-vara-hallbart/

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan