Debatt FRA-lagen


Fanny Bergqvist 2010-05-21

Fanyy har tänkt till om FRA.
Fanyy har tänkt till om FRA.

Den 18 juni 2008 kom förslaget om den så kallade FRA-lagen. Lagen innebär att försvarets radioanstalt får rätt till att signalspana i kabel, alltså spana i radiotrafik och kabeltrafik, likaså Internet och telefontrafik för att kunna kartlägga eventuella "yttre hot" mot Sverige. Med yttre hot menas terrorism, spridning av massförstörelsevapen, internationellkriminalitet av stor omfattning och hot mot tele- och datasystem. Enligt lagförslaget får spaning bara ske när trafiken passerar Sveriges gränser. Det vill säga utanför Sverige. För att kunna spana på enskilda personer måste man ha en synnerlig viktig orsak. Tillståndet håller i högst sex månader. En nämnd måste ge sitt tillstånd till detta och årliga rapporter måste skickas in av regeringen till riksdagen.

När det kommer till spaning av Internet tror det flesta att Internet bara innebär e-post och webbsurfing. Men det innebär mer än så. Lagen ger tillgång till sjukjournaler, bankkonton, medicinbeställningar, hyreskontrakt, telefonräkningar med mera av privat personer. Men spaning kommer fram för allt ske där folk kommunicerar med utlandet via e-post. Det är ett ganska luddigt argument för att kunna avlyssna folk. Huvud argumentet för FRA är att kunna kontrollera bland annat terrorism. Varför skulle terrorister kommunicera via mail? Ett sådant osäkert medel skulle de aldrig använda, så att lägga fram ett lagförslag om att få avlyssna privat personers mail för att få fast terrorister är inte speciellt seriöst. Och varför tar man upp ett nästan identiskt lagförslag som England, när det blev nerlagt av Europaparlamentet?

Även jag som andra tycker att lagen är osäker för att den är så luddig. Tillräckligt med information ges inte ut. Delar av lagen är fortfarande inte klara. Varför är man så hemlighetsfull med något som ska skydda vårt eget land? Självklart vill man att staten ska kunna skydda vårt land med ett bra system. Men hur mycket av vår personliga information ska vi offra för att detta ska fungera? Jag tycker man ska komma på en bättre idé för att skydda Sverige mot eventuella hot. Att göra det genom Internet tycker inte jag är helt smart. Internet är så mycket mer än Sverige. Miljontals ungdomar i Sverige använder socialanätverkssajter som Facebook och Twitter. De sajterna ligger utanför Sveriges gränser, alltså sån information som FRA vill lagra och avlyssnar. Personliga uppgifter som jag anser är onödiga för FRA. Till viken nytta finns det att spara information om vilka kompisar varenda unge har via Facebook när det egentliga ärendet är att fånga och upptäcka terrorister? Jag ser klara osäkerheter med denna lag!

Sverige röstade ja till FRA-lagen, 143 röstade för och 138 röstade emot.
Lagen trädde i kraft 1 december 2009.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Intressant Elin Posch 2010-05-25


Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan