Föräldrar måste ta ansvar för barnens internetvanor


Gabriel Nääs 2013-12-14

Min 7-åriga systers favoritprogram är Pyjamasklubben. Det handlar om utseende, smink och om hur jobbiga alla pojkar är. Pojkar i samma ålder spelar GTA 5 som bygger på kriminella handlingar och våld. Det gör att barn får en uppfattning om hur tjejer och killar “ska” vara. Serierna har en inverkan på tjejer som riskerar att göra dom mer passiva och spelen riskerar att killar använder mer våld och hårda ord. Hur kan föräldrar låta sina barn göra det utan att reflektera över hur det påverkar deras barn?

 Jag ser till exempel på min syster och hennes kompisar att det är vanligare att tjejerna leker med dockor, Barbies och andra utseendefixarade leksaker, medan killarna är ute och leker med pistoler och andra mer fysiska aktiviteter. Det är föräldrarnas uppgift att visa nya aktiviteter för sina barn. På det sättet får barnen en egen bild av vad dom gillar och vem dom är utan andras påverkan. För i värsta fall om barn tittar för mycket på stereotypa serier eller spelar våldsamma spel finns en risk att det blir mer våld och hårt språk på skolgårdar. Det kan följa med upp i vuxen ålder och kan leda till att det blir mer våld mot kvinnor, eftersom att våld blir ett ideal för män och att vara passiv blir ett kvinnligt ideal.

Jag uppmanar SVT som är ett public service bolag att inte anpassa dessa könsstereotypa program för barn genom att dubba programmen till svenska. SVT måste också tänka på inköp eftersom att det oftast är inköpta program som problemet gäller. De måste också ha en tydlig åldersrekommendation för att göra det lätt för både barn och föräldrar att välja lämpliga program. Spelåterförsäljare måste också ta ansvar genom att sätta in föräldrarna i vad de olika spelen handlar om och tydligt avråda från att köpa våldsamma spel till barn. Men det främsta ansvaret ligger hos föräldrarna . De måste vara mer intresserade och insatta i vad barnen gör framför skärmen! 

Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandarens TwitterSjukanmälanSkolmat


Mejllogga

Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan