Eleverna i årskurs åtta skriver debattartiklar.

Läxor bidrar till stress


Lova Norrbom 2022-02-27

Tänk dig att ditt jobb ska behöva ta upp hela ditt liv, och utan ditt samtycke. Uppgift efter uppgift, mail efter mail ska vara inskickat och färdigskrivet en orimlig tidpunkt i jämförelse med den tid du har. Skolan är en förberedelse för ditt jobb, och jobbet kommer kunna påverka hela ditt liv. Så ja, skolan spelar stor roll.

Men att allt det du gör, det gör du för att du ska få det bra längre fram tycker inte jag är rätt. Man ska inte kämpa en lång tid för att få leva senare. Jag anser därför att läxor inte är något nödvändigt för skolelever som redan har tillräckligt att fundera över.  

För det första anser jag att läxor är oviktiga. Jag tycker att skolarbetet ska stanna innanför skolans väggar och tiden i skolan. Skolan ska verkligen inte behöva ta upp ett barns hela liv, då det finns annat viktigt man ska göra för att må bra. Till exempel så har man kanske en fritidsaktivitet, och forskning visar att man koncentrerar sig bättre av att röra på sig. Så för att kunna fokusera och göra sitt bästa på den skoltiden man har är det viktigt att få vara i rörelse, och inte jobba med ännu mer skolarbete. Om man till exempel sitter uppe sent på kvällen för att göra klart läxan hinner man inte komma i säng i tid, vilket leder till dålig sömn, och vilket i sin tur leder till dålig prestation i skolan. När man har en massa uppgifter är det lätt hänt att man gör ett slarvigt arbete, medans om man har en enda uppgift hinner man och orkar göra ett bättre jobb. Jag tycker att rektorer och lärare ska tänka mer på mottot “Kvalitet före kvantitet”. 

Jag tycker att skolans budskap blir dubbelmoral. Tjatet om hur viktigt det är med sömn, mat, umgänge och fritid går helt emot rutinen och tanken med läxor. Dessutom visar en undersökning gjord av Sveriges radio att de flesta lågstadieklasser har runt 3 läxor per vecka. Detta innebär ungefär 3 eftermiddagar som går åt till skolarbete. Dessutom finns det forskning som styrker att läxor inte alls är nödvändiga upp till årskurs 5, men att när skolan blir viktigare och spelar större roll för framtiden blir det mer nödvändigt. Som sagt så är det ingenting jag håller med om. Oavsett ålder behöver man tid till annat, och hjärnan behöver vila. Det är även när man blir äldre som andra jobbiga tankar dyker upp. Kompisar, relationer och osäkerhet tar upp en stor del av en tonårings liv, och när dessutom skolan flikar in med uppgifter och prestationsångest kan det bli riktigt stressigt. Resultat från studien Skolbarns hälsovanor har bekräftat det psykiska bekymmer som blir vanliga för tonåringar som är stressade över skolarbetet. 

Förutom de redan nämnda anledningarna till att läxor borde tas bort så anser jag att läxor bidrar till ojämlikhet bland eleverna. Alla kanske inte har samma förutsättningar hemma. Man kanske inte har tillgängliga föräldrar eller vårdnadshavare som kan hjälpa till. Därför betonar jag vikten av att skolarbetet stannar innanför skoltimmarna. I skolan är alla elever lika, och kan oavsett andra problem få den hjälp dem behöver. Om man ser det från ett annat perspektiv så är det bra att kunna ta hem skolarbete om man har hamnat efter eller har prov. Men det beror kanske på att tiden i skolan inte räcker till. Jag anser därför att studietid är något som borde bli mer seriöst. Det ska finnas lärare i närheten som hjälper till och en lugn, ostörd miljö. Alla ska få den hjälp dem behöver för att kunna göra sitt allra bästa i skolan. 

 Men då kanske några av er tänker, hur ska barnen testa sina kunskaper? Jo, till er vill jag återigen säga att det som har med skolan att göra ska stanna i skolan. Till er lärare.
Om eleverna ska testa sina kunskaper, låt de få tid att öva på skoltid. Erbjud extra studietid och extra hjälp till de som känner att de behöver. Lyssna på eleverna, man kanske får tänka om när det gäller en uppgift. Hälsan och välmåendet hos eleverna går före.

Att helt ta bort läxorna från skolan ökar jämlikheten, minskar stress och konflikter hemma. Det blir mindre tjat från lärare och vårdnadshavare, och oavsett förutsättningar ska man lära sig lika mycket som sina klasskompisar. Det blir en mer jämlik skola och bättre mående hos unga. 

Källor:

https://www.svt.se/nyheter/val2018/skolan-fortsatter-skippa-laxorna-for-storre-jamlikhet 

https://www.svd.se/nyttan-med-laxor-ar-langt-ifran-sjalvklar 

https://skolvarlden.se/artiklar/laxfritt-pa-schemat 

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan