Minska TV-tiden


Gabriel Nääs 2013-12-13

Många av mina kompisar spelar för mycket TV-spel, det är väldigt vanligt bland svenska ungdomar. Allt spelande och stillasittande leder till att idrottsprestationer och idrottsbetyg sänks. Men framför allt leder det till ökad risk för övervikt och fetma. TV-spel har tagit över större delen av ungdomars fritid, det gäller speciellt i-länder som Sverige. Borde inte föräldrarna sätta upp gränser för hur mycket deras barn får spela?

Jag tror att anledningen till att ungdomar spelar mycket för att man redan i tidig ålder tittar för mycket på TV med sina föräldrar och när man är själv, det kan gå ut över andra aktiviteter och hur mycket man är med sina kompisar. Det gör att det blir en vana att sätta sig framför TV:n när man kommer hem. Det är föräldrarnas uppgift att hålla koll på vad deras barn gör och att redan tidigt visa att det är roligare med sport och lekar.
Då får barnet en mer aktiv vardag och blir mer van att inte sitta inne och slappa.

Det värsta som kan hända om barn sitter inne för mycket är att man får fetma. Men det kan också smitta av sig på andra barn som är kompis med det barnet. Min uppmaning går till spelbolag och datorföretag de måste ta ansvar och bli förebilder genom att visa tydligt i sina produkter att det inte är bra med för mycket stillasittande. Men jag uppmanar framför allt föräldrar med unga barn. De måste sätta tydliga gränser för hur länge barnen ser på TV och spelar. De måste även ta ansvar och inte köpa så mycket spel till sina barn eftersom att det leder till ökat spel intresse. Föräldrar måste ta ansvar för sina barns tid vid TV:n!

Kommentera Tipsa en vän Skriv utStrandarens TwitterSjukanmälanSkolmat


Mejllogga

Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Victoria, Erica, Vera, Nova, Dante, Emmie, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan