Synthens giganter


Axel Haglind 2008-12-19


Kraftwerk har varit aktiva i drygt fyra decennier, men är fortfarande ett av de största elektroniska banden. Nästan all dagens musik innehåller influenser från den elektroniska musikstil som tyskarna skapade. Hur mycket vet ni då om dessa märkliga tyskar?

Under sin storhetstid (1974-1989) bestod Kraftwerk av Ralf Hütter, Florian Schneider, Wolfgang Flür och Karl Bartos. Efter denna tid har många olika tyskar spelat i bandet, men Ralf Hütter och Florian Schneider har utgjort kärnan i Kraftwerk i 41 år. Ralf och Florian gick på samma improvisationskurs i Düsseldorfs musikkonservatorie.

De startade sedan bandet Organisation år 1967 och 1970 släppte de skivan Tone Float. Organisation döptes sedan om till Kraftwerk. Kraftwerk spelade på en mängd olika festivaler i Tyskland och blev populära. När Ralf och Florian planerade att göra en turné till USA och England hoppade de andra av bandet för att kunna fortsätta sina studier. Inom loppet av fyra år spelade Kraftwerk in fem album, år 1974 kom deras album Autobahn som blev en stor försäljningsuccé. Bandet genomförde år 1975 en lång turné till bl.a. USA.

Under sin storhetstid släppte de tre album som anses ha haft stort inflytande på genrerna disco, funk, syntpop, hiphop och techno. 1981 gav de sig ut på sin andra världsturné, nu hade de även med sig sin egen scen. Där fanns bland annat fyra dockor som var kopior av medlemmarna, Kraftwerk var även en av de första grupperna som hade stora tv-skärmar på scen. Under denna turné spelade de i Europa, USA, Asien, Australien och Indien. Innan deras tredje världsturné lämnade både Wolfgang och Karl gruppen. Det är fortfarande oklart vad som hände men dessa två uttalade sig ofta i media om Kraftwerk och Wolfgang släppte boken ”Ich war ein Roboter” där han kritiserade Ralf och Florian.

Inför deras tredje turné så sökte de upp två nya medlemmar, efter denna turné hördes inte mycket från Kraftwerk, mellan 1986 och 2003 släpptes bara ett album. Detta album heter The Mix och innehåller remixer av deras gamla låtar. 2003 släppte de skivan Tour de France Soundtracks och gav sig ut på sin fjärde världsturné år 2004, den 8 februari såg jag dem på Cirkus i Stockholm. Jag är glad över att ha fått se dem eftersom det förmodligen var sista gången Kraftwerk spelade i Sverige.

Historier och myter

Kraftwerk har inte ställt upp på många intervjuer och när de väl gjort det så har det inte kommit fram så mycket. Det är därför inte konstigt att det skapats en hel del myter och felaktiga historier kring bandet. Jag tror däremot inte att Kraftwerk har någonting emot det, det har blivit en del av deras stil. Dockorna som fanns på scenen utvecklades sedan till robotar som rörde sig till musiken. Under låten The Robots brukade bandmedlemmarna lämna scenen och låta robotarna framföra låten, vilket de även gjorde vid deras uppträdande på cirkus
(se bild). Det finns en myt om att Kraftwerk skulle ha spelat på två olika platser i världen, samtidigt. De skulle bara ha använt sig utav robotarna vid ena konserten och uppträtt själva på den andra. Myten är dock bara påhittad.

Arvet

Även om Kraftwerks tid snart är förbi så har de uppfunnit en musik som aldrig kommer att dö. Nästan alla dagens artister använder sig av den sortens elektroniska ljud som Kraftwerk uppfann. Madonna, Britney Spears, Kleerup, U2 och Coldplay är bara några exempel på artister som har Kraftwerk att tacka för sin musik.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan