Förintelsens minnesdag 27 januari.

Aldrig glömma


Jonas Åhlund 2015-01-27


I dag, den 27 januari 2015, är det 70 år sedan koncentrationslägret i Auschwitz befriades av den sovjetiska Röda armén. Låt oss aldrig glömma det som hände under Förintelsen utan istället låta det som hände leva inom oss för att på så sätt göra allt vi kan för att det aldrig ska tillåtas att hända igen. Det är allas vårt ansvar.

Du som är ung kanske inte vet vad det hela handlar om. För att du ska få vetskap om och därmed kunna bilda dig en uppfattning om vad som hände under Förintelsen, bör du ta en titt på följande sidor:

Fakta om Förintelsen genom Forum för Levande Historia.

Dox - Night will fall.

Fakta om Förintelsen - filmer.

Kunskapskanalen uppmärksammar Den Internationella Förintelsedagen.

SVT Världen minns Förintelsens fasor.

Snälla, du som tillhör den uppväxande generationen. Låt dig aldrig förföras av totalitära ideologier. Lär dig av historien, var kritisk och lär dig säga nej när du inser att makthavare försöker få dig att göra saker som du i hjärtat inser är fel. Låt dig inte luras. Glöm aldrig att det som hände under Förinelsen genomfördes av alldeles vanliga människor, som du och jag.
Det är därför du och jag måste lära av historien och se till att det aldrig händer igen.
Lär vi oss inte av detta så kommer mörkret att falla.
Det vill varken du eller jag.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan