Bli en diamant när du dött


Emma Westlund, Sanna Carlsson och Jessica Westerlund 2013-03-07

Så här ser diamantens kolatomsstruktur ut. <br />Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamond_Cubic-F_lattice_animation.gif
Så här ser diamantens kolatomsstruktur ut.
Bildkälla: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diamond_Cubic-F_lattice_animation.gif


- Mamma, vart tar man vägen när man dör? - Man kan bli en diamant. Jo, det är faktiskt sant. Man kan bli en diamant när man dör.

Det lilla företaget Algordanza i Chur i södra Schweiz specialiserar sig på att göra syntetiska diamanter av avlidnas aska. Idén kommer ursprungligen från USA, men finns nu ibland annat Tyskland, England och Holland. I Sverige går det ännu inte att göra en diamant av sina döda anhöriga. Dels är det förbjudet att dela på askan efter kremeringen, och dels är det förbjudet att askan förvaras i hemmet.

Tillverkningen börjar med att askan hettas upp till 200˚C i 3 timmar och blir där omvandlad till rent kol. Askan som har omvandlats tas ut ur värmen och blandas med annat naturligt kol. Kolblandningen pressas därefter ihop. Kolet placeras sedan i en behållare som man placerar i mitten av flera lager tunga föremål. Kolet pressas och värms samtidigt. Lagerna av tunga föremål tas bort och diamanten är färdig. Den rengörs noga, man skär till den och polerar den. Det som har hänt är att kolatomen har bundit sig till fyra andra kolatomer. Atomerna hålls ihop med hjälp av mycket starka bindningar.

Kremering till diamant tar mellan tre veckor och sex månader. Diamanten kan man få i vitt, gult, rött, grönt eller blått. Priset varierar från 27 000 kronor upp till 154 000 kronor, beroende på hur många karat man vill ha. Oftast sätts diamanten in i en ring eller ett annat smycke.

Rätt eller fel? De flesta tycker att idén är galen och skulle aldrig ens tänka tanken på att göra något sådant. Men det finns även folk som tycker att det är en bra ide, eftersom man då fortfarande har personen kvar hos sig och personens död känns inte lika smärtsam. Diamanten är ett diskret sätt att minnas sina döda anhöriga och man kan bära med dem vart man än går. Oavsett vad man tycker måste man ta ställning till vad väljer. Är du verkligen beredd att bära din döda farmor eller mamma i ett smycke? Att bli påmind om din anhörig varje gång någon påpekar ditt smycke?

Företaget LifeGem tror att om man har möjligheten att göra sina döda anhöriga till diamanter, så kommer diamanten i sin tur att skänka stöd och tröst närsomhelst man behöver det. Man blir då ständigt påmind av minnen. Minnen som varar lika länge som en diamant. För evigt.

Undersökningsresultatet av när 17 personer blev tillfrågade i Gallerian i Stockholm om vad de tyckte kan du se här.

För att se ett relaterat videoklipp om att göra diamanter av hårlockar klickar du här.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan