Granskning: Strandskolan och sociala medier


Dennis Anglert och Tobias Risberg 2015-05-06

Här kommer en undersökning angående sociala medier.
Vi har frågat elever och lärare på Strandskolan i lite blandade åldrar. Senare tog vi kontakt med en expert på sociala medier vid Göteborgs universitet.


Detta är resultatet från undersökningen:

 ELEVERNA

● Använder sociala medier 1 tim och 15 min i snitt på ett dygn.

● Använder Kik mest.

Största fördelarna: Kontakter långt borta, underhållning, träffa nya kompisar, kommunikation, kunna fråga andra om läxor.

Största nackdelarna: Nätmobbning, näthat, att inte träffas i verkligheten, anonymiteten.

● Påverkar skolarbete: Mestadels negativt.

LÄRARNA

● Använder Sociala medier 1 tim och 10 min i snitt på ett dygn.

● Använder Facebook mest.

Största fördelarna: Nyheter, kontakter långt borta, inspiration, lättillgängligheten och att ha koll på vänner.

Största nackdelarna: Spenderar för mycket tid, stressen, anonymiteten.

Påverkar jobb: Mestadels positivt.

Slutsatser vi kan dra från denna undersökning är att elever använder många fler sociala medier, en anledning till det kan vara att ungdomar är mindre rädda för att synas på nätet och att lämna ut sina uppgifter som ofta krävs för att få använda sociala medier. 

En annan sak vi kom fram till är att elever och lärare använder sociala medier ungefär lika mycket fast lärare använder det till mera nödvändiga saker som till exempel nyheter.
Några lärare sa även att de var med i grupper på Facebook för att bland annat få tips om kurser och om skolan. Man kan se att eleverna också använder sociala medier till skolarbetet, till exempel för att fråga andra om läxor de har och om tips som rör skolarbetet.





Experten reder ut

Vi har intervjuat Annika Bergström, Institutionen för journalistik, medier och kommunikation/ SOM-institutet vid Göteborgs universitet.

Vilka olika fördelar/nackdelar tror du att det finns med sociala medier?

En stor fördel är att det är enkelt att hålla kontakt med människor via sociala nätverksmedier. Till sociala medier räknas ju också t.ex. bloggar och olika uppladdningssajter, och det ger människor en möjlighet att själva publicera sina texter, bilder, musik mm. på ett sätt som inte varit möjligt tidigare. Allt detta tillsammans kan göra att många frågor som annars kanske skulle gömts eller glömts kommer fram i ljuset.

Till nackdelarna tycker jag man kan räkna att samtalet kan spåra ur när en del skriverkränkande. Det är inte så många, men de gör skada och deras kränkande leder till att till exempel kommentarsfält stängs ner och att en del människor väljer att inte uttrycka sinaåsikter och tankar.

Hur tror du att sociala medier påverkar barn/vuxna?

Jag tror att en positiv effekt är att sociala medier ökar möjligheten för många att uttrycka sig, personer som kanske inte vågar i livet vid sidan av tangentbordet. Sociala medier kan få vissa människor att känna att de har en röst och att de kan göra sig hörda. En negativ effekt kan vara att ständig uppkoppling och konversationer som aldrig slutar gör att människor blir beroende av att alltid vara närvarande, att livet i sociala medier tar väldigt stor plats och att man mår dåligt när man inte håller sig uppdaterad.

Vilken är trenden inom sociala medier? Till exempel att allt fler unga använder dem.

Användningen bland unga är mycket hög och har varit det i många år. Det är snarare fler medelålders som tillkommer. Runt hälften av befolkningen mellan 16 och 85 använder sociala medier varje vecka. En trend som man kan se är att unga är väldigt rörliga, flyttar från en applikation till en annan. Om man hittar en chattapp som är bra så slutar man chatta på Facebook och så vidare. Unga använder många olika sociala medier och ärinte så rädda att börja använda nya. Äldre håller mer fast vid samma – oftast Facebook.

Hur stor skillnad tror du att det skulle vara på jorden utan sociala medier?

Den är svår! Vi har ju klarat oss utan i ganska många tusen år… Jag tror att vi som inte varit vana vid det sen vi var små skulle tycka att det var rätt ok, men de som varit i sociala medier i nästan hela sitt liv skulle nog tycka att det vore jättekonstigt att inte kunna hålla kontakt med kompisar, dela grejer mm så enkelt som man kan nu. Medieanvändning är väldigt starkt kopplad till generationer – de medier som fanns när man växte upp och när man var ung ”stannar” man väldigt ofta i.

Vad kvävs för att ett socialt medium ska få kallas ett socialt medium?

Det finns ingen skarp definition. Man brukar säga att det handlar om nätverk som man frivilligt ansluter sig till, att man själv kan välja vem man vill vara vän med eller följa, och att man själv kan bestämma vem som ser vad man gör. Hit räknas spelsajter, bildsajter, bloggar, diskussionsforum, kommentarsfält mm. Jag klipper in en bild i slutet av mejlet, där kan ni se hur brett det är. Bilden är ganska gammal så det har ändrats en hel del, men den visar tydligt hur mycket olika saker man brukar räkna in.

Vilka sociala medier använder du?

Jag har inloggning på Facebook men inget annat. Brukar gå in på Twitter ibland och läsa, men vill inte vara med där. Jag läser bloggar, men skriver inte själv. Anledningen till att jag inte är med på så många ställen är att jag är ganska misstänksam mot dem som äger de olika nätverken. Jag vill inte förse dem med en massa information om mig själv. Det gäller Facebook också, men där tycker jag att det är kul att hålla kontakten med gamla skolkompisar och andra, så fördelarna väger över. Men jag lägger sällan ut bilder, taggar nästan aldrig någon och checkar inte in. Har heller inte lagt ut någon information om mig själv mer än den man måste. Facebook frågar nästan varje dag var jag bor, var jag gick i skolan, var jag jobbar osv. men jag fyller inte i!

Vilket socialt medium tycker du personligen är bäst?

Svaret måste nog bli Facebook eftersom det är det enda jag använder själv. Men jag tycker att det kan vara bra att följa hashtags på Twitter för att se hur diskussionerna går i en viss fråga. Kan också vara intressant att följa vissa bloggar. En favorit är Politologerna.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan