Julladdning


Wilma Remmelg 2014-12-02


Det första man gör innan jul är nog att börja julpynta. Sedan blir det första advent och då börjar man verkligen känna att julen är på väg. Man börjar baka pepparkakor och lussekatter, man handlar julklappar och så klär man granen förstås. Här nere kan du läsa om hur och varför vi firar advent.


Advent är en kristen högtid som man firar med start den första söndagen i december och därefter varje söndag fram till julafton. Ordet advent kommer från latin och betyder herrens ankomst.

I norden är advent årets mörkaste tid. I de flesta hem har man en adventsljusstake med fyra ljus i eftersom att det är fyra söndagar kvar till jul från första advent, och där tänder man ett ljus varje söndag. Ofta under advent och jul hänger det adventsstjärnor i fönstren, stjärnorna symboliserar Betlehems stjärna, den stjärnan som visade vägen för de tre vise männen till det nyfödda barnet Jesus.

Det var i Tyskland som den första adventsstjärnan hängdes upp, det var ungefär runt 1880-talet. Då var det levande ljus som lös i stjärnorna, men nu för tiden har vi lampor i stället.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan