Skolverket har fått nog - nu ska kunskapsnivån i Sverige höjas rejält


Primero Abril 2014-04-01

Marie och Jonatan i årskurs 10 tycker att Skolverket gör rätt. -Vi är trötta på att hela tiden behöva gå om, säger de till Strandarens reporter.
Marie och Jonatan i årskurs 10 tycker att Skolverket gör rätt. -Vi är trötta på att hela tiden behöva gå om, säger de till Strandarens reporter.

Efter den senaste tidens debatt om sjunkande skolresultat i Sverige, där bland annat PISA-rapporten tydligt visar att den svenska skolan inte håller måttet i internationell konkurrens, tar nu Skolverket i med hårdhandskarna.

Med start 1 juni 2014 kommer sommarlovet för landets grund och gymnasieskoleelever att begränsas till den 7-18 juli. Skolverket har också ansökt hos regeringen om att få utöka antalet skoldagar till sex dagar i veckan, precis som det var på den gamla goda tiden. På den tiden då Sverige låg bra till i internationella kunskapsmätningar. Det här kommer också med automatik att lösa problemet med låga lärarlöner. Då lärarna jobbar sex dagar i veckan så får de ju också högre lön eftersom de jobbar ytterligare en dag i veckan. Så då är också det problemet ur världen.

När Strandarens reporter ställde en direkt fråga till undervisningsrådet Inga Raster, om hur det blir med övriga lov, så svarade hon klart och tydligt att

-Om det inte räcker med att göra sommarlovet kortare och skolveckan längre så tvekar vi inte en sekund att göra som det redan är på hjögskolan, det vill säga vi tar bort alla lov.

I samma andetag nämnde Inga Raster något om att lov är ett ofog som bara lata och overksamma människor vill ha. Men sekunden senare var hon tvungen att fortsätta med sitt ordinarie jobb, så den kommentaren får vi eventuellt återkomma till vid en senare intervju.

Strandaren gjorde en undersökning på Strandskolan och det visade sig att det stora flertalet av skolans elever ser positivt på dem nya reglerna med motiveringen "Kunskap kan man aldrig få för mycket av".



Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan