Öppet hus 15 oktober 2009 - Mat och solidaritet


Mia Tranehed 2009-09-28

Bild:Moa Lindkvist

Nu är det åter dags att solidariskt hjälpa det utsatta bergsområdet i Dharampur i norra Indien. Ända sedan Strandskolan öppnade 1996 har vi i samarbete med TUFF (Tyresö U-lands och fredsförening) skänkt pengar från Öppet hus till Indien.

En diskussion man kan föra i samband med detta är huruvida vi ska fortsätta sända pengar till ett land som Indien, som numera tillhör de största ekonomierna i världen. TUFF och även Strandskolan har beslutat att fortsätta hjälpa de byar som inte staten i nuläget hjälper.

Våra vänskolor ligger utspridda i små bergsbyar i Dharampur i delstaten Gujarat. Människorna i dessa byar är mycket fattiga och har dålig tillgång till rent vatten.

Folket är varken hinduer eller muslimer och tillhör på så sätt en utsatt minoritetsbefolkning utan det naturliga samhällsskyddet.

TUFF har genom åren bidragit till att borra nya brunnar, bygga dammar för att rädda en del av monsunens regn samt byggt skolor till barnen som inte annars hade fått någon utbildning. Det är på sikt allas önskan att Indien själva övertar omsorgen över detta område.

Vår samarbetspartner Bikhu Vyas fördelar pengarna till våra sex skolor. Det kan också komma att handla om nya planteringar av mangoträd eller inköp av medicin.

Pengarna ger resultat

Ungdomarna på bilden skulle inte få någon utbildning utan bidrag från TUFF.
Bild:Anna-Karin Nylander
Ungdomarna på bilden skulle inte få någon utbildning utan bidrag från TUFF.

Jag kan intyga att pengarna används på bästa tänkbara sätt och att inga pengar försvinner i korrumperade händer. Undertecknad tillsammans med kollegan Anna-Karin Nylander har själv sett resultatet från våra tidigare insamlade pengar. Under en resa i bergsområdet Dharamphur för fyra år sedan kunde vi möta mycket tacksamma och glada elever. Det är oerhört glädjande att veta att vi ännu en gång kommer att bidra till en bättre skolgång och en tryggare framtid för dessa ungdomar.

Förra året inbringade vårt Öppna hus 32000 kr, låt oss tillsammans slå detta torsdagen den 15 oktober!

Radio TUFF sänder via succékanalen på 91,4 och just nu rullar en intervju med mig där jag berättar lite mer om vårt Öppna hus för att locka även allmänheten att komma.

För att se ett bildspel från Dharampur i Power point-format klickar du här.

Mia Tranehed
Lärare Strandskolan
Indienresenär 2005

Kommentera     Tipsa en vän     Skriv utSjukanmälan elev
Sjukanmälan görs i första hand via Vklass. Om ni behöver ringa in sjukanmälan så är telefonnumret 0857829762.

Skolmat


Hembreven
Mejllogga

Hembreven hittar du numera i Vklass.Stockholm infoBBC NewsVälkommen till Mot alla odds

Barnombudsmannen

Rättegångsskolan

Riksdagens quizKids' CornerSkolverketEuropean schoolnetStrandlådan
E-post

Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Tyra, Karin, Celia, Tage, Erica, Vera, Emmie, Adam, Gabriella, Linn, Ella, Alva, Lovisa, Jonatan