Ett jobb i hästväg


Moa Lindkvist 2009-05-31

Ghost rider.
Bild:Moa Lindkvist
Ghost rider.

Redan efter första dagen var jag såld - det är såhär jag vill ha det. Även fast jag måste kliva upp ur min varma, behagliga säng halv sex på morgonen för att åka buss i över en timme är det klart värt besväret. Att möta hästarnas hungriga gnäggningar på morgonen och andas in den trygga doften av hö och häst är det underbaraste sättet jag kan tänka mig att starta dagen på. Att låta kroppen jobba samtidigt som man får vara tillsammans med sina fyrbenta vänner och tillbringa tid ute i naturen - framförallt så här på våren - är den bästa återbetalningen.

Jag och en kompis utförde vår tvåveckorsprao i slutet av maj 2009 på en hästgård vid namn Skutan i Haningen kommun. På gården finns dock inte bara de fjorton hästarna, utan också två katter och två små kaniner. Vi har båda ridit sedan ungefär sju års ålder, så det här med hästar är inget nytt för oss, men den fria, avslappnade känslan är något jag aldrig förut mött i ett stall. Jag stormtrivdes under dessa två veckor och det var riktigt kul att vår handledare, som annars jobbar själv på dagarna, litade på oss tillräckligt för att ge oss det ansvaret vi fick.

Kroppsarbete

Alla på gården jobbade inte lika hårt.
Bild:Moa Lindkvist
Alla på gården jobbade inte lika hårt.

Arbetet som vi fick utföra var till allra största delen praktiskt, kroppsligt arbete som ibland var ganska tungt. Det var dock ingenting vi blev avskräckta av, att bära tunga höbalar samt att köra fulla skottkärror ingår bara i arbetet med hästar!

En sak som förvånade mig under denna tid var hur mycket tid vår handledare, Caroline, var tvungen att sitta inne på kontoret i telefon och med näsan i en bunt papper. Jag hade inte väntat mig att så mycket tid skulle gå åt pappersarbete som det faktiskt gjorde, men så ska man ju också tillägga att hon var den enda som faktiskt jobbade heltid på gården. Det var viktigt för mig att se att det finns två sidor av att driva en gård - den praktiska och den stillasittande tiden i telefon, jag håller ständigt på att fundera över vad jag vill hålla på med "när jag blir stor", och detta är definitivt ett alternativ tror jag.

Jag och min kompis tillbringade dock som sagt inte alls mycket tid inomhus, vi fick ta hand om det roliga om jag får säga det själv! Efter några dagar när vi lärt oss rutinerna kunde vi helt själva utföra utfodring, insläpp och diverse medicinering av hästarna utan att hela tiden bli vägledda. Sedan fick vi göra välbehövda saker som ingen annan hann med, som att till exempel reparera staket runt hagarna. Och jag ska inte glömma att skriva att vi fick rida! Det var jätteroligt, vi fick i princip välja vilken ponny som helst, göra i ordning honom eller henne och sedan rida helt själva i en timme. Detta fick vi göra ungefär varannan dag och jag älskade det, det kändes lite som att ha egen häst.

Hästsportens plats i samhället

Naturen har sin gång.
Bild:Moa Lindkvist
Naturen har sin gång.

Ridning som sport och fritidssysselsättning är mycket stor i Sverige, enligt en undersökning av SCB som gjordes år 2006 är ridning den tredje största föreningsidrotten när det kommer till flest utövare i åldern 13-20 år. För mig är ridningen ett sätt att komma bort från vardagen, i stallet kan jag koppla av och bara vara mig själv samtidigt som jag får vara med dessa underbara djur. Hästsporten är otroligt viktig för inte bara mig, utan för alla som upptäckt tjusningen med hästar och tillvaron runtom. Stallet fungerar inte bara som hem till hästarna, utan även som fritidsgård för väldigt många ungdomar. Genom att ha någonstans att ta vägen på sin fritid, något att sysselsätta sig med och engagera sig i, kan man lättare hålla sig borta från trubbel av olika former. Att hålla på med hästar ger dig också självkänsla, det är även bevisat att hästmänniskor är bättre ledare och chefer då de är vana att visa vem som egentligen bestämmer.

Under dessa två veckor upptäckte jag själv hur mycket det betyder för mig att hålla på med hästar, och det som nu är en fritidssysselsättning kanske i framtiden kommer att bli ett heltidsjobb. Vem vet, kanske jag själv kommer att jobba i ett stall och ta emot glada praoelever från grundskolan. Jag tror att detta är ett yrke som faktiskt skulle passa mig, och jag skulle gladeligen jobba med hästintresserade ungdomar, hjälpa dem på vägen att finna sig själva och lära sig om världens mest fantastiska djur - hästen.

Hej då!
Bild:Moa Lindkvist
Hej då!


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Strandaren
Ansvarig utgivare:   Jonas Åhlund
Webmaster:   Jonas Åhlund
Redaktion:   Ella, Erik, Edvin, Victoria, Emilia, Ebba, Nova, Alba, Harriet, Stella, Lea, Elisia, Linn, Vera, Lova-Li, Lykke, Jonatan